Náš příběh

Čokoládová manufaktura Chocolate Hill je výsledkem, jak už to tak bývá, velkého snu. Její zakladatel Antonín Branč, kterému nikdo neřekne jinak než Tony, podřídil několik předcházejících let svého života snaze vyrábět tu nejkvalitnější čokoládu metodou bean-to- bar. Naplnění tohoto cíle spočívá v jasném plánu - připravovat čokoládu z nejlepších surovin, které příroda nabízí. To vše navíc v kombinaci s výrobními postupy, které dokážou jejich potenciál maximálně využít.

Tony se rozhodl začít tím, že se vydá přímo ke zdroji. Odletěl do Karibiku - konkrétně na Grenadu, kde se kakaové boby pěstují a tradičně produkuje čokoláda nejvyšší kvality. Následně několik měsíců pracoval na plantážích a prošel si celým procesem od pěstování kakaových bobů, přes jejich sklizeň, až po produkci čokolády. Takto nabyté znalosti a zkušenosti byly základem toho, aby mohl započít se zpředmětněním svého snu - se založením a vybudováním vlastní čokoládové manufaktury.

Nejdříve Tony zrekonstruoval prostory v přízemí jednoho domu v centru Brna. Vzhledem k tomu, že je Tony manuálně zručný a technicky založený, tak si většinu výrobních strojů postavil sám. U všech výrobních zařízení tedy zná doslova každý šroubek. A to platí i pro celý proces výroby čokolády. Naše čokoládovna je proto na svůj původ velmi hrdá. Nejsme klasickým příkladem realizace podnikatelského plánu, který spočívá jen ve shromáždění finančních prostředků a nákupu hotových strojů. Naše čokoláda je produktem vášně, lásky k řemeslu a porozumění čokoládě jako takové.

Čokoládová manufaktura je po několika letech příprav na světě a produkuje Tonyho vysněnou čokoládu. Nejsme ovšem na konci - to ani zdaleka. Tony se v blízké budoucnosti chystá vydat na cestu kolem světa na plachetnici a z vybraných destinací nám bude zasílat kakaové boby od místních farmářů, ze kterých pro vás budeme připravovat speciální edice čokolády. Chceme pro český trh zajistit přísun kakaových bobů, které by se sem za jiných okolností jinak nedostaly. Proto náš příběh neváhejte dále sledovat!

Náše čokoládovna

V naší čokoládovně je koncipováno vše tak, aby byl celý výrobní proces zcela pod kontrolou a uplatnily se v něm veškeré zkušenosti a znalosti, které při svém pobytu v Karibiku Tony načerpal. Ale jdeme samozřejmě dál. Výrobní postupy a receptury jsme upravili a postupně inovovali na základě nespočetného množství ochutnávek, pokusů a testovacích várek čokolády.

Jak můžete vidět, tak jsme pro naši čokoládovnu zvolili jako charakteristickou a dominantní barvu nebeskou modř. Považujeme ji za velmi uklidňující a pozitivní. Kombinujeme ji už jen s bílou barvou, která je pro nás symbolem čistoty - ta je pro nás v rámci naší výroby naprostou prioritou.

Výroba čokolády nás v takových prostorách opravdu baví. A věříme, že to poznáte přímo na její chuti!

Naše čokoládovna se věnuje tzv. produkci bean-to- bar. To znamená, že čokoládu vyrábíme přímo z kakaových bobů. Čokoládové boby pocházejí z konkrétní plantáže. Aktuálně využíváme odrůdu bobů Criollo, jejíž podíl je na celosvětové produkci nižší než 2 %. Jedná se tak o velmi vzácnou odrůdu, která je nejkvalitnější, ale zároveň i nejdražší. Její chuť je velmi specifická a rafinovaná - s výraznými ovocnými chuťovými tóny. Pro většinu lidí, kteří ji poprvé vyzkoušejí, je dokonce velmi překvapivá.

Možná vás také překvapí, že takový postup výroby čokolády, kdy se ve výrobě začíná přímo od bobů, je relativně vzácný. Většina čokoládoven pouze nakoupí velké bloky hotové čokolády ze zahraničí. Povětšinou se jedná o čokoládu standardní kvality. O určitou směs bobů z různých plantáží a zemí. Kakaové boby jsou zastoupeny především odrůdou Forastero, která je nejrozšířenější, levná, odolná a má vysoké výnosy. Ale není tak kvalitní, nemá tak zajímavé chuťové tóny. Právě díky ní se čokoláda s vysokým obsahem kakaových složek považuje za hořkou - je to její dominantní vlastnost. A možná i proto mnoha lidem "hořká" čokoláda nechutná.

Tyto čokoládovny nakoupené bloky ve své výrobě následně jen rozpustí a přidají do ní některé suroviny dle svých receptur. V naší manufaktuře realizujeme celý výrobní proces. Každý jednotlivý kakaový bob nám projde rukama, sami si je pražíme a jsme schopni produkovat čokoládu jedinečné chuti a kvality.

Naše čokoláda

Naši čokoládu poznáte velmi jednoduše. Chceme vám co nejvíce přiblížit její původ a proto do každé tabulky vkládáme kakaový bob. Můžete se tak seznámit s hlavní surovinou v její přirozené podobě. A můžete ji samozřejmě i ochutnat.


Vedle kakaových bobů do čokolády přidáváme už jen třtinový cukr (případně příchuť). Nic více není potřeba! Naše čokoláda neobsahuje žádnou chemii, náhražky, nebo cokoliv jiného, co by mohlo narušit chuťový zážitek.

Jak jsme již zmínili, náš sortiment budeme postupně obohacovat o čokoládu z kakaových bobů z nejrůznějších destinací v rámci Tonyho cesty kolem světa. Věříme, že se s námi na toto dobrodružství se zájmem rádi vydáte.

Napsali o nás