Čokoláda s quinoou a mákem – jak chutná?
Bílá quinoa a mák chuťový profil čokolády nijak zásadně nemění. Její chuť je dost výrazná, takže v první chvíli tyto dva posypy působí jen jako zajímavé zpestření, které v čokoládě příjemně křupe. Když ale trochu odezní chuť kakaa, rozvine se specifická a známá chuť máku. Současně ucítíte jemnou a ne příliš výraznou chuť bílé quinoi. Její význam zde spočívá v něčem jiném. Díky ní totiž tuto čokoládu považujeme za zdravou.
Co je quinoa?
Je také známá pod názvem merlík čilský. Pochází z Jižní Ameriky, stejně jako kakaové boby Crillo (Peru), ze kterých jsme pro vás tuto čokoládu vyrobili. Tato rostlina připomíná obiloviny, avšak nepatří mezi ně (je to tzv. pseudoobilovina). Nemusíte mít však strach, lepek neobsahuje. Tato plodina byla uctívána jako "matka zrn" a nebylo tomu náhodou. Uznávána je zejména pro své nutriční hodnoty, protože má na rostlinu velmi vysoký obsah bílkovin. Je významným zdrojem minerálů jako je vápník, hořčík, zinek, měď a železo. Naleznete v ní i mnoho vitaminů, jako je vitamin C, vitamin E a zejména vitaminy ze skupiny B. Má antioxidační účinky a v neposlední řadě je bohatá na vlákninu, takže podporuje dobré trávení. Jedná se o nefalšovanou superpotravinu.
Některé z vás to překvapí, ale do čokolády ji dáváme v základní neupravené podobě. Možná jste zvyklí tuto surovinu před konzumací vařit. Nám ale dobře slouží jen tak, ve své přirozenosti, jelikož je krásně křupavá.
Mák a jeho vliv na zdraví
Všichni mák známe, ale málokdo ho opravdu ocení. V mnoha zemích je jeho pěstování zakázáno, jelikož je surovinou pro výrobu opia. Nicméně má v našich podmínkách své nezastupitelné místo. Česká republika je dokonce největším producentem máku na světě. Alespoň pokud jde o jeho zpracování coby potraviny. Stejně jako quinoa obsahuje velké množství bílkovin, vlákniny, zdraví prospěšných tuků (zejména velmi hodnotné kyseliny linolové), vitaminů ze skupiny B a vitamin E. Mezi minerálními látkami v něm naleznete mangan, hoříčik, železo a fosfor. Ale to, co je na máku fascinující, je jeho obsah vápníku. Je mnohem vyšší než u mléčných výrobků. Zřejmě neexistuje potravina, která by vápníku obsahovala více.
Čokolády pro vás vyrábíme ručně
Naše malá čokoládová manufaktura dbá na kvalitu a poctivé suroviny. Pro tuto čokoládu využíváme kakaové boby vzácné odrůdy Criollo z Peru. Jedná se o 70% tmavou čokoládu bez jakékoliv chemie, náhražek, aditiv nebo lecitinů. Tato čokoláda obsahuje jen kakaové boby, kvalitní třtinový cukr, mák a quinou. A nic víc.
SLOŽENÍ:
kakaové boby, třtinový cukr, quinoa bílá (2,38 %), mák modrý (2,38 %). Obsah kakaové sušiny nejméně: 70 %.
KAKAOVÉ BOBY:
odrůda Criollo, země původu Peru
HMOTNOST:
63 g
INFORMACE PRO ALERGIKY:
Může obsahovat stopy mléka a ořechů.
SKLADOVÁNÍ:
Skladujte v suchu, chraňte před teplem a přímým slunečním světlem. |
Výživové údaje (100 g): |
Energie |
2162 kJ / 522 kcal |
Tuky |
34,5 g |
z toho nasycené mastné kyseliny |
22,8 g |
Sacharidy |
42,7 g |
z toho cukry |
29,2 g |
Bílkoviny |
9,6 g |
Sůl |
0,1 g |
Diskuze je prázdná.
Přidat příspěvek do diskuze
K produktu zatím nikdo recenzi nenapsal