Jak se naše bílá čokoláda potkala s erythritolem a s kávou
Naše bílá čokoláda se jednou (dle přání našich zákazníků) místo třtinového cukru potkala se sladidlem erythritolem a jako nejlepšího parťáka si k sobě zvolili výběrovou kávu. A jakou kávu? Jelikož jsme chtěli udělat tu nejlepší bílou čokoládu bez přidaných cukrů, parťáka jí může dělat jen nejlepší káva. Vybírali jsme, vybírali, až jsme se dostali do malé rodinné pražírny Seattle´s Original z Havířova, ve které nám praží výběrová kávová zrna přesně dle našich představ. Křupavá a chuťově intenzivní. Kdybyste na tuto kávu dostali chuť, počítejte s cenovkou 1 400 Kč za 1 kg. Je výjimečná.
A díky erythritolu je tato bílá čokoláda vhodná jak pro nízkosacharidové stravování, tak i pro diabetiky. Erythritol nemá žádné kalorie, v těle nemetabolizuje a většinu z něj tělo beze změn vyloučí. Má o trochu menší sladivost než běžný cukr (asi 60%), přesto je naše bílá čokoláda bez přidaných cukrů příjemně nasládlá. Erythritol je sladidlo na přírodní bázi, nejedná se o umělé sladidlo. Kdybyste si o něm chtěli přečíst více, napsali jsme o něm článek.
Naše bílá čokoláda obsahuje celých 45 % kvalitního kakaového másla z Dominikánské republiky, které je v BIO kvalitě. A vybrali jsme si ho záměrně nejen proto, že nám chutnalo nejvíce, ale také proto, že bylo bez zápachu i bez náznaků žluknutí. Právě tomuto kvalitnímu kakaovému máslu vděčí naše bílá čokoláda za svou jemnou a sametovou chuť.
Do bílých čokolád přidáváme české plnotučné mléko z Hlinska. Teprve až po této složce následuje již zmíněný erythritol, kterého je v čokoládě obsaženo jen 20 %. Možná vás to překvapí. Ale tato bílá čokoláda se obsahem cukrů (většina je ze sušeného mléka) vyrovná běžné 85% hořké čokoládě.
A k tomu všemu přidáváme ještě i pravou vanilku, která v poctivé bílé čokoládě nemůže chybět.
SLOŽENÍ BÍLÉ ČOKOLÁDY S KÁVOU:
kakaové máslo, sušené plnotučné mléko, sladidlo erythritol (19,4 %), výběrová káva Seattle´s Original – směs zrn ze Sřední Ameriky (3,2 %). Obsah kakaové sušiny nejméně: 45 %.
KAKAOVÉ MÁSLO:
země původu Dominikánská republika
HMOTNOST:
62 g
INFORMACE PRO ALERGIKY:
Může obsahovat stopy skořápkových plodů.
DOPORUČENÍ:
Nadměrná konzumace může vyvolat projímavé účinky. Obsahuje přirozeně se vyskytující cukry.
UPOZORNĚNÍ:
Produkt obsahuje kofein.
SKLADOVÁNÍ:
Skladujte v suchu, chraňte před teplem a přímým slunečním světlem. |
Výživové údaje (100 g): |
|
Energie |
2136 kJ / 516 kcal |
Tuky |
52,4 g |
z toho nasycené mastné kyseliny |
31,9 g |
Sacharidy |
33,2 g * |
z toho cukerné alkoholy |
19,4 g |
z toho cukry |
13,5 g |
Bílkoviny |
12,0 g |
Sůl |
0,1 g |
* Cukerné alkoholy, mezi které patří i erythritol, se musí z legislativních důvodů zařadit mezi sacharidy. Erythritol má však 0 kalorií a v těle nemetabolizuje. Pokud tedy sledujete příjem sacharidů, můžete ho v podstatě z jejich příjmu vyškrtnout.
Mléčná čokoláda slazená pouze borůvkami
V naší čokoládové manufaktuře rádi experimentujeme a hledáme nová řešení. Chtěli jsme vyjít vstříc všem, kteří nechtějí jíst cukry, ale zároveň nefandí sladidlům. Na první pohled neřešitelný úkol. Dali jsme hlavy dohromady a výsledkem je naše čokoláda slazená borůvkami. 
Je složena jen z výběrových kakaových bobů z Peru, z kvalitního kakaového másla, sušeného plnotučného mléka z Vysočiny a borůvek. Právě borůvky jsme zvolili jako náhradu cukru a sladidel. Mají příjemnou přirozenou sladkost a chuť, která se k čokoládě velmi hodí a doplňuje ji. Jsou tzv. lyofilizované (mrazem sušené) a zachovávají v sobě maximum vitamínů, minerálů a antioxidantů. V čokoládě jich naleznete 6 %, což je opravdu hodně s ohledem na to, že jsou to borůvky zcela bez vody. Ve 100 g čokolády je tolik borůvek, že kdyby byly v nevysušené podobě, tak by jich bylo více než 30 g.
Když takovou surovinu zkombinujete s kakaovými boby, které obsahují skoro 400 zdraví prospěšných látek vč. další nálože antioxidantů, tak vzniká unikátní zdravá čokoláda, na které si navíc skvěle pochutnáte. Není to jen o cukrech, ve 100 g je obsaženo 18,5 g bílkovin. A tato čokoláda v sobě má i mnoho tuků, většina z nich však patří mezi ty "zdravé". Většina pochází z kakaového másla, které se řadí mezi nejzdravější tuky.
Jak mléčná čokoláda bez sladidel a přidaných cukrů chutná?
Mléko a kakaové máslo dodávají jemnost. Borůvky lehkou nasládlost, ale také mírnou svěží kyselost. Je to mléčná čokoláda s vysokým obsahem kakaových složek ve výši 59 %, což odpovídá hořkým čokoládám. Určitě nepočítejte s tím, že se jedná o sladkou mléčnou čokoládu. Naopak. Chutí má blíže k hořkým čokoládám než k mléčným. V této čokoládě ucítíte především chuť borůvek, kakaa a sekundárně mléka.
Z hlediska výživových hodnot má 16,8 g cukrů na 100 g čokolády. To je zcela srovnatelné s běžnými 85% hořkými čokoládami. Rozdíl je v tom, že se jedná pouze o cukry, které se přirozeně vyskytují v kakaových bobech, mléku a lyofilizovaných borůvkách. Tyto cukry jsou výživově mnohem hodnotnější a nemusíte se bát čokoládu konzumovat i ve větším množství. Ale přehánět byste to samožejmě neměli.
Čokoládové tyčinky
Naše čokoládové tyčinky mají stejné složení jako čokoláda ve formě tabulky. Jedná se o plně temperovanou čokoládu. Takže je krásně křupavá a chutná zcela stejně.
Navíc mají celou řadu výhod:
- dobře se hodí i na vaření, jednoduše se odvažují a dávkují,
- výborně se mlsají, nemusíte čokoládu ulamovat z tabulky, ale dejte si pozor, jsou velmi návykové

- jsou baleny v uzavíratelném balení, déle si tak uchovávají svoji dobrou chuť.
SLOŽENÍ MLÉČNÉ ČOKOLÁDY slazené borůvkami:
kakaové boby, sušené plnotučné mléko, kakaové máslo, lyofilizované borůvky (6 %). Obsah kakaové sušiny nejméně: 59 %.
KAKAOVÉ BOBY:
odrůda Criollo, země původu Peru
HMOTNOST:
100 g
INFORMACE PRO ALERGIKY:
Může obsahovat stopy skořápkových plodů.
UPOZORNĚNÍ:
Čokoláda obsahuje přirozeně se vyskytující cukry z mléka, lyofilizovaných borůvek a kakaových bobů.
SKLADOVÁNÍ:
Skladujte v suchu, chraňte před teplem a přímým slunečním světlem. |
Výživové údaje (100 g): |
|
Energie |
2161 kJ / 521 kcal |
Tuky |
44,5 g |
z toho nasycené mastné kyseliny |
27,1 g |
Sacharidy |
18,7 g |
z toho cukry |
16,8 g |
Bílkoviny |
18,5 g |
Sůl |
0,2 g |
|
|
Naše horká čokoláda se 77% hořkou čokoládou bez cukru
Pro naši horkou hořkou čokoládu bez cukru jsme použili vzácné kakaové boby odrůdy Criollo pocházející z Peru. Mají velmi intenzivní chuť, nejsou však přehnaně hořké. Jsou spíše ovocné a velmi svěží. Abychom čokoládu zjemnili, přidali jsme do ní mandle a kešu ořechy. A ještě jsme přidali i kvalitní kakaové máslo.
A čím jsme 77% hořkou horkou čokoládu osladili?
Vybrali jsme přírodní sladidlo erythritol. Má totiž vlastnosti, kterým se žádné ze sladidel nevyrovná. Rozhodující pro nás bylo, že se získává přirozenou cestou (fermentací glukózy), nejde tedy o umělé sladidlo. Jeho největší výhodou je, že má nulové kalorie. V těle nemetabulizuje. Proto si čokoládu můžete dopřávat zcela bez výčitek a je vhodná i pro diabetiky. Pokud by vás zajímaly i další vlastnosti sladidla erythritol, přečtěte si tento náš článek, ve kterém ho více popisujeme a srovnáváme i s jinými sladily.
Jak si můžete doma naši horkou čokoládu připravit?
PŘÍPRAVA HORKÉ ČOKOLÁDY: Čokoládu smíchejte se 120ml libovolného mléka. Společně vyšlehejte pomocí trysky u kávovaru nebo zahřívejte za stálého míchání v hrnci, případně za občasného promíchání v mikrovlnné troubě
SLOŽENÍ HORKÉ ČOKOLÁDY BEZ CUKRU:
Kakaové boby, kakaové máslo, sladidlo erythritol, kešu ořechy, mandle. Obsah kakaové sušiny nejméně: 77 %.
KAKAOVÉ BOBY:
země původu Peru, odrůda Criollo
HMOTNOST:
35 g
INFORMACE PRO ALERGIKY:
Může obsahovat stopy mléka a ostatních skořápkových plodů.
DOPORUČENÍ:
Nadměrná konzumace může vyvolat projímavé účinky.
SKLADOVÁNÍ:
Skladujte v suchu, chraňte před teplem a přímým slunečním světlem. |
Výživové údaje (100g): |
|
Energie |
2204 KJ / 536 kcal |
Tuky |
49,5 g |
z toho nasycené mastné kyseliny |
27,5 g |
Sacharidy |
15,4 g |
z toho cukerné alkoholy |
13,0 g |
z toho cukry |
1,2 g |
Vláknina |
23,0 g |
Bílkoviny |
10,0 g |
Sůl |
0,1 g |
Diskuze je prázdná.
Přidat příspěvek do diskuze
K produktu zatím nikdo recenzi nenapsal