X
Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).

Letní provoz - omezené odesílání! Více

Doprava zdarma při nákupu nad 1 000 Kč

BIO čokoláda a její výroba

Co znamená, že jsme producent BIO čokolády?

Suroviny, které zpracováváme, jsou vypěstovány v rámci ekologického zemědělství. Jsme součástí přísně hlídaného procesu výroby potravin. Jak my, tak naši dodavatelé, jsme jednou ročně kontrolováni, zda splňujeme zásady stanovené pro BIO producenty. Nesmíme (a ani nechceme)  používat syntetické složky, konzervační látky, různá aromata, emulgátory a jakákoliv aditiva. Vyloučené je také použití geneticky upravených plodin.

To, že jsme přistoupili na BIO produkci, znamená, že jsme se rozhodli dobrovolně splňovat přísnější požadavky, než konvenční výrobci. A to vše proto, že chceme vám, našim zákazníkům, přinést čistou a zdravou čokoládu, která bude co nejblíže přírodě. V souladu s naší vizí produkovat tu nejlepší čokoládu.
 

Je výroba BIO čokolády dražší? 

Ano. Důvodů je celá řada. Ekologické zemědělství je náročnější. Pěstitelé BIO kakaových bobů jsou zavázáni nepoužívat rychle rozpustná průmyslová hnojiva či chemicko-syntetické pesticidy, což se odráží na nižších výnosech při sklizni. Kakaovníky jsou náchylnější a méně odolné. Výnos na jeden hektar plantáže je podstatně nižší. Zjednodušeně. Pěstitel, který není nijak omezen z hlediska užití hnojiv a různých postřiků, sklidí více suroviny. Může si tak dovolit konkurovat nižší cenou. Avšak v takových kakaových bobech mohou být rezidua použitých syntetických látek, které mohou mít neblahý vliv na vaše zdraví.

BIO suroviny, které používáme pro výrobu naší čokolády, jsou tak výrazně dražší, než kdybychom používali produkty konvenčního zemědělství. To se samozřejmě podepíše i na konečné ceně produktů. Nicméně vás ujišťujeme, že se i tak naše výsledná marže na tabulku čokolády zdaleka nepřibližuje marži konvenčních výrobců. Naším cílem je totiž produkovat čokoládu nejen kvalitní, ale i cenově dostupnou.

V čem je BIO čokoláda lepší?

U BIO čokolád je třeba vnímat dvě oblasti. Přímé a nepřímé benefity.

  1. Přímé benefity spočívají v tom, že čokoláda není zatížena chemickými látkami, které mohou poškozovat naše zdraví. Kupujete si čokoládu, která je v nejčistší přírodní podobě. Plodiny nejsou geneticky modifikovány a musí být i šetrně zpracovávány. BIO suroviny jsou často nutričně a chuťově hodnotnější. Je to ten primární důvod, proč lidé BIO čokoládu a ostatní produkty konzumují. Očekává se, že takové potraviny nemají negativní vliv na naše zdraví. 
  2. Nepřímé benefity, které se netýkají samotné konzumace, jsou vztaženy k životnímu prostředí a mají jistý etický přesah. BIO produkce není z hlediska vytěžování půdy tak intenzivní jako ta konvenční. Je tedy šetrnější k životnímu prostředí a pomáhá k jeho dlouhodobé udržitelnosti. Konvenční způsoby zemědělství za sebou často zanechávají obrovské plochy neúrodné půdy, jejíž obnova je téměř nemožná. Při ekologickém zemědělství se navíc díky absenci používání hnojiv a pesticidů zamezuje znečištění podzemních vod a zdrojů pitné vody. Při výsadbě, sklizni a uchování produkce se ve velké míře užívají obnovitelné zdroje energie. Nepřímé benefity tedy spočívají především v tom, že se svojí spotřebou nepodílíte na zemědělské produkci s negativními dopady na biologickou diverzitu a celé životní prostředí.
     

Jak poznám BIO čokoládu?

Na BIO čokoládě naleznete logo EU pro ekologickou produkci, které vypadá takto:

Pod tímto logem najdete doplňující informace. Je zde přítomen kód kontrolní organizace. V našem případě CZ-BIO-001. Jedná se o označení kontrolní a akreditační organizace KEZ o.p.s., která u nás každoročně provádí kontroly. Dále je nutné uvádět, z jaké oblasti suroviny pro BIO potravinu pochází. U našich čokolád se setkáte se souslovím "Zemědělská produkce EU/mimo EU". Většina surovin (kakaové boby, třtinový cukr apod.) logicky pochází z oblastí mimo Evropu.
 

Jsou všechny vaše produkty v BIO kvalitě?

Většina našich výrobků ano. Máme však některé kategorie produktů, kde zatím BIO produkci deklarovat nemůžeme. Jedná se třeba o naše sypané čokolády. Na současném trhu je totiž složité získat například lyofilizované ovoce (jahody, maliny) v BIO kvalitě. Naše čokoláda, která je základem pro posypávané čokolády, v BIO kvalitě je. Posyp však být nemusí. Celý produkt nemůžeme prohlásit za organický. Intenzivně však jednáme s dodavateli a věříme, že v dohledné době budeme mít v BIO kvalitě celé naše portfolio. 

V případě, že používáme surovinu z konvenčního zemědělství, důsledně produkt od BIO výroby oddělujeme a provádíme kroky, aby nedošlo ke kontaminaci BIO produktů.

Aktuálně v BIO kvalitě nabízíme naší základní řadu čokolád a kakaové boby s ochutnávkovou čokoládkou.

Aktuální certifikát

V rámci transparentnosti na tomto místě zveřejňujeme náš aktuální BIO certifikát.