Kakaové boby jsou semena plodu kakaovníku pravého, stále zeleného a stále kvetoucího stromu, který se podobá naší jabloni a pochází z Jižní Ameriky. Daří se mu především v oblastech kolem rovníku. Tyto plody se řadí mezi peckovice, které dorůstají do délky kolem 30 cm a váží až půl kila. Boby jsou uvnitř plodu obklopeny bílým měkkým povlakem, který má kyselou chuť. Boby samotné mají bílou barvu a jsou hořké.
Aby získaly svoji charakteristickou chuť a barvu, musí projít procesem fermentace a sušení. Poté se mohou v jutových pytlích expedovat do čokoládoven.
Více informací o původu kakaových bobů a výrobě čokolády naleznete v našem jiném článku.
Kakaové boby se právem řadí mezi superpotraviny. Díky tomu, že obsahují kolem 380 chemických látek, jsou jednou z nejkomplexnějších potravin naší planety. Pojďme se tady podrobně podívat, jaké prospěšné látky se v tomto nenápadném semeni ukrývají.
Semena obsahují:
55 g Tuku.
30 g Sacharidů.
11 g Bílkovin.
3 g Polyfenolů
a do 1 g minerálních látek.
Díky vysokému obsahu tuku (kakaového másla) se kakaové boby chuťově přibližují oříškům. Jsou proto vhodnou náhražkou sladkostí při nízkosacharidovém (Low Carb) způsobu stravování. Tento tuk je složený převážně z těchto 5 prospěšných mastných kyselin:
Kyselina olejová (20 g) je mononenasycená mastná kyselina, která působí preventivně proti rozvoji ischemické srdeční choroby a ostatních kardiovaskulárních onemocnění. Má také velice příznivý vliv na snižování LDL cholesterolu.
Kyselina stearová (20 g). Navzdory tomu, že se jedná o nasycenou mastnou kyselinu, má spolu s kyselinou olejovou velice příznivý dopad na cholesterol. Snižuje škodlivý LDL a zvyšuje prospěšný HDL cholesterol. Zlepšuje metabolismus tuků a zvyšuje citlivost na inzulin, což napomáhá ke snížení rizika obezity.
Kyselina palmitová (14 g) se vyskytuje alespoň v malé míře snad ve všech tucích. V největší míře ji ale nalezneme v živočišných tucích a palmovém oleji.
Kyselina linolová (1 g) je polynenasycená mastná kyselina (omega 6) a je také silným antioxidantem. Výzkumy prokazují její využití v boji s obezitou, jelikož zlepšuje metabolismus tuků a stabilizuje hladinu krevního cukru.
Kyselina alfa-linolenová (stopové množství). Je esenciální omega 3 mastná kyselina, která má příznivý vliv na srdce a krevní oběh.
Díky přítomným bílkovinám obsahují kakaové boby velké množství esenciálních aminokyselin, což jsou takové kyseliny, které není naše tělo schopné samo vyrobit a je nutné je přijímat v potravě. Nalezneme jich zde dokonce 9 z 10.
mg ve 100 g | DDD v mg/kg váhy | |
---|---|---|
Histidin | 40 | 10 |
Leucin | 4 750 | 14 |
Isoleucin | 1 680 | 10 |
Lysin | 560 | 12 |
Fenylalanin | 3 360 | 14 |
Threonin | 840 | 7 |
Tryptofan | do 1 | 3,5 |
Valin | 2 600 | 10 |
Arginin | 30 | 4 200 |
Je také nutné podotknout, že jsou kakaové boby, a tedy i čokoláda, reálným antidepresivem, neboť Tryptofan je odpovědný za vyplavování serotoninu a Fenyletylamin zase za tvorbu dopaminu. Obsahují i celou řadu neesenciálních aminokyselin, z nichž za zmínku určitě stojí Prolin (1,97 g), který je ve spolupráci s vitaminem C nutný ke správné syntéze kolagenu. A dále Glycin (0,35 g), jež pomáhá ke tvorbě kreatinu a budování svalové hmoty.
Neboli polyfenoly, tvořící 10 % sušiny kakaového bobu, které jsou údajně nejúčinnějšími látkami působícími proti volným radikálům. Jedná se například o epikatechin a kyselinu gallovou, což jsou flavonoidy známé svými antioxidačními účinky. Pomáhají především zpevňovat a regenerovat cévy. Stejné flavonoidy nalezneme v červeném víně a zeleném čaji, avšak v kakaových bobech může být jejich obsah i několikrát vyšší!
Jedná se o látky, které jsou především účinným povzbuzovadlem. V kakaových bobech můžeme nalézt kofein (záleží na odrůdě, cca kolem 50mg ve 100 g), který povzbuzuje centrální nervovou soustavu a činnost srdce. Dále theobromin (cca 2 g ve 100 g), který má podobné, jen mírnější účinky jako kofein a nakonec theofilin (kolem 400 mg ve 100 g), který pomáhá léčit astma a respirační onemocnění.
Kakaové boby také obsahují řadu vitaminů a minerálů. Například vitaminy ze skupiny B (B1, B2, B3, B5 a B6) a dále vitamin C. Mezi významné minerály patří především:
obsah v mg na 100 g | % DDD | |
---|---|---|
Měď | 3,1 | 322 |
Mangan | 3 | 150 |
Selen | 0,05 | 90 |
Fosfor | 537 | 77 |
Hořčík | 300 | 75 |
Draslík | 720 | 36 |
Zinek | 4,88 | 32 |
Železo | 3,5 | 25 |
Vápník | 106 | 13 |
Komentáře