X
Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).

Doprava zdarma při nákupu nad 1 000 Kč

Účinky kakaových bobů na naše zdraví

30. 01. 2019, 20:15

Co jsou vlastně kakaové boby?

Kakaové boby jsou semena plodu kakaovníku pravého, stále zeleného a stále kvetoucího stromu, který se podobá naší jabloni a pochází z Jižní Ameriky. Daří se mu především v oblastech kolem rovníku. Tyto plody se řadí mezi peckovice, které dorůstají do délky kolem 30 cm a váží až půl kila. Boby jsou uvnitř plodu obklopeny bílým měkkým povlakem, který má kyselou chuť. Boby samotné mají bílou barvu a jsou hořké.

Aby získaly svoji charakteristickou chuť a barvu, musí projít procesem fermentace a sušení. Poté se mohou v jutových pytlích expedovat do čokoládoven.

 

Více informací o původu kakaových bobů a výrobě čokolády naleznete v našem jiném článku.

 

Jaké látky v kakaových bobech můžeme nalézt a jaký mají dopad na naše zdraví?

Kakaové boby se právem řadí mezi superpotraviny. Díky tomu, že obsahují kolem 380 chemických látek, jsou jednou z nejkomplexnějších potravin naší planety. Pojďme se tady podrobně podívat, jaké prospěšné látky se v tomto nenápadném semeni ukrývají.

Semena obsahují:

55 g Tuku.

30 g Sacharidů.

11 g Bílkovin.

3 g Polyfenolů

a do 1 g minerálních látek.
 

Z čeho se skládá vzácné kakaové máslo?

Díky vysokému obsahu tuku (kakaového másla) se kakaové boby chuťově přibližují oříškům. Jsou proto vhodnou náhražkou sladkostí při nízkosacharidovém (Low Carb) způsobu stravování. Tento tuk je složený převážně z těchto 5 prospěšných mastných kyselin:
 

Kyselina olejová (20 g) je mononenasycená mastná kyselina, která působí preventivně proti rozvoji ischemické srdeční choroby a ostatních kardiovaskulárních onemocnění. Má také velice příznivý vliv na snižování LDL cholesterolu.

Kyselina stearová (20 g). Navzdory tomu, že se jedná o nasycenou mastnou kyselinu, má spolu s kyselinou olejovou velice příznivý dopad na cholesterol. Snižuje škodlivý LDL a zvyšuje prospěšný HDL cholesterol. Zlepšuje metabolismus tuků a zvyšuje citlivost na inzulin, což napomáhá ke snížení rizika obezity.

Kyselina palmitová (14 g) se vyskytuje alespoň v malé míře snad ve všech tucích. V největší míře ji ale nalezneme v živočišných tucích a palmovém oleji.

Kyselina linolová (1 g) je polynenasycená mastná kyselina (omega 6) a je také silným antioxidantem. Výzkumy prokazují její využití v boji s obezitou, jelikož zlepšuje metabolismus tuků a stabilizuje hladinu krevního cukru.

Kyselina alfa-linolenová (stopové množství). Je esenciální omega 3 mastná kyselina, která má příznivý vliv na srdce a krevní oběh.
 

Bílkoviny a aminokyseliny obsažené v kakaových bobech

Díky přítomným bílkovinám obsahují kakaové boby velké množství esenciálních aminokyselin, což jsou takové kyseliny, které není naše tělo schopné samo vyrobit a je nutné je přijímat v potravě. Nalezneme jich zde dokonce 9 z 10.

mg ve 100 g DDD v mg/kg váhy
Histidin 40 10
Leucin 4 750 14
Isoleucin 1 680 10
Lysin 560 12
Fenylalanin 3 360 14
Threonin 840 7
Tryptofan do 1 3,5
Valin 2 600 10
Arginin 30 4 200

Je také nutné podotknout, že jsou kakaové boby, a tedy i čokoláda, reálným antidepresivem, neboť Tryptofan je odpovědný za vyplavování serotoninu a Fenyletylamin zase za tvorbu dopaminu. Obsahují i celou řadu neesenciálních aminokyselin, z nichž za zmínku určitě stojí Prolin (1,97 g), který je ve spolupráci s vitaminem C nutný ke správné syntéze kolagenu. A dále Glycin (0,35 g), jež pomáhá ke tvorbě kreatinu a budování svalové hmoty.
 

Flavonoidy v kakaových bobech

Neboli polyfenoly, tvořící 10 % sušiny kakaového bobu, které jsou údajně nejúčinnějšími látkami působícími proti volným radikálům. Jedná se například o epikatechin a kyselinu gallovou, což jsou flavonoidy známé svými antioxidačními účinky. Pomáhají především zpevňovat a regenerovat cévy. Stejné flavonoidy nalezneme v červeném víně a zeleném čaji, avšak v kakaových bobech může být jejich obsah i několikrát vyšší!
 

Metylxantiny a kakaové boby

Jedná se o látky, které jsou především účinným povzbuzovadlem. V kakaových bobech můžeme nalézt kofein (záleží na odrůdě, cca kolem 50mg ve 100 g), který povzbuzuje centrální nervovou soustavu a činnost srdce. Dále theobromin (cca 2 g ve 100 g), který má podobné, jen mírnější účinky jako kofein a nakonec theofilin (kolem 400 mg ve 100 g), který pomáhá léčit astma a respirační onemocnění.


Jaké vitamíny a minerály kakaové boby obsahují?

Kakaové boby také obsahují řadu vitaminů a minerálů. Například vitaminy ze skupiny B (B1, B2, B3, B5 a B6) a dále vitamin C. Mezi významné minerály patří především:

obsah v mg na 100 g % DDD
Měď 3,1 322
Mangan 3 150
Selen 0,05 90
Fosfor 537 77
Hořčík 300 75
Draslík 720 36
Zinek 4,88 32
Železo 3,5 25
Vápník 106 13

 

ZAJÍMAVOSTI

  • Stopy po kakaových bobech byly nalezeny dokonce na až 3 000 let starých hliněných nádobách.
  • Největším zpracovatelem kakaových bobů je Evropa a to ze 40 %.
  • Latinský název Theobroma cacao pochází z antického Theo Brosi, což znamená v překladu „božský pokrm“.

 

 

 

Komentáře

Diskuze je prázdná.
váš email:
jméno:
text: