Principy ochrany soukromí na Chocolatehill.cz

Náš e-shop používá pro své správné fungování cookies a podobné technologie. Některé jsou nezbytně nutné pro základní fungování. Bez nich se neobejdeme. Jiné nám slouží k vytváření anonymních statistik o chování návštěvníků nebo pro inzerci reklamních obsahů. S jejich používáním však potřebujeme Váš souhlas. Souhlasy s používáním jednotlivých typů cookies si můžete nastavit pod odkazem „Detailní nastavení“.

Detailní nastavení
POVOLIT VŠE

Od 1.8. do 12.8. máme CELOFIREMNÍ DOVOLENOU. Objednávat můžete. Balíčky však budeme rozesílat až po našem návratu.

Doprava zdarma při nákupu nad 1 000 Kč

Kouzelná hra chutí aneb co udělá sůl s čokoládou

13. 02. 2019, 19:30

Už naše babičky moc dobře věděly, že při pečení buchet a koláčů nemůže špetka soli chybět.  A mělo to svůj pádný důvod. V tomto článku se dozvíte, jakou roli hraje sůl ve sladkých pokrmech a pochopíte, proč dáváme do naší čokolády himálajskou sůl.
 

K intezivním chuťovým prožitkům není chemie potřeba

Než se dostaneme k soli a čokoládě, tak začneme trošku zeširoka. Dnešní masová reklama propaguje doslova chemické koktejly a nutí nás považovat je za potraviny (někdy dokonce za zdravé). Nejedná se o nic jiného než o snahu oklamat naše chuťové pohárky lacinými chemickými náhražkami namísto drahých a zdraví přínosných přírodních surovin. Motivem jsou samozřejmě peníze. V první řadě úspora nákladů na výrobu a hned za ní potřeba vyvolat jakousi závislost na produktu, aby si jej jednoduše spotřebitel kupoval znovu a znovu.Výrobci chemické sloučeniny používají také pro získání delší trvanlivosti, udržení chuťových charakteristik, struktury, tvaru a ostatních vlastností, které spotřebitelé při rozhodování o koupi posuzují. Jenže naše tělo, ač tyto látky procházejí testováním a schvalováním, není na jejich příjem připraveno. Každá cizí látka se v těle musí nějak metabolizovat, tedy přeměnit se do využitelné podoby, nebo se z těla alespoň vyloučit. A k tomu je u komplikovaných chemických látek potřeba hodně energie. Dochází ke zvýšené zátěži orgánů a co je horší, vznikají nežádoucí reakce organismu. Mezi ně patří alergie, překyselení organismu, rozvoj zánětů, rozhození střevní mikroflóry, kvasinkové infekce a mnoho dalších. Tím, že dochází k narušení celé tělesné rovnováhy, může trpět i naše psychika. Můžeme zaznamenávat poruchy soustředění, výkyvy nálad a problémy se spánkem.  U dětí jsou prokazatelné případy rozvoje hyperaktivity.

Lidské tělo je dokonalý stroj. Ten je však závislý na okolním prostředí, jelikož z něj potřebuje získávat energii. A i dokonalý stroj může přestat dobře fungovat, když do něj dáváme špatné palivo. U nás v čokoládovně věříme, že nejlepším přístupem je spoléhat na základní přírodní suroviny. Vše, co potřebujeme k výrobě zdravých a chutných produktů, nám je příroda schopna poskytnout. Tak proč toho nevyužít?

Pod vlivem zmíněné průmyslové výroby jsme zapomněli na skutečné chutě, neumíme vnímat nekomplikované a přímé vjemy opravdového jídla. Příkladem je právě kombinace soli a sladkých potravin, v našem případě čokolády.

Pojďme si tedy o doslova kouzelných vlastnostech soli říci více.
 

Sůl v čokoládě zintenzivňuje sladkost

Je to jednoduché. Sůl umí posilovat schopnost chuťových pohárků vnímat sladkost. Tento efekt však už není jen nějakou báchorkou či domněnkou. V rámci studie, která byla publikována Národní Akademií věd USA, byl tento fakt potvrzen. Nebudeme si zde popisovat složité výstupy z výzkumu a vystačíme si s informací, že na jazyku máme chuťové receptory, které jsou schopny plně vnímat sladkost jen za přítomnosti soli. Vědecky bylo tedy ověřeno to, co naše babičky a prababičky vypozorovaly již dávno. V dávnějších časech byla sůl velmi vzácnou komoditou, v určitém období i platidlem, můžeme si být tedy jisti, že by ji do sladkého jídla nepřidávaly jen tak z rozmaru.
 

Na slané čokoládě je toho víc

My do čokolády nepřidáváme sůl jen kvůli lepšímu vnímání sladkosti. Je za tím víc důvodů. Jedním z nich je ten, že nám sůl v čokoládě prostě chutná. Slaná čokoláda má totiž neobvyklou chuť. Slanost společně se sladkostí a hořkostí přináší zajímavý kontrast, který člověka nutí neustále ji ochutnávat a snažit se ten prožitek pochopit. Jeden z našich odběratelů to popsal naprosto skvěle, takže si ho dovolíme citovat: "Ta vaše slaná čokoláda mě nutí přemýšlet, a to se mi na ní líbí." A to je přesně to, co nás na ní baví.

Dalším přínosem soli v čokoládě je skutečnost, že naše kakaové boby odrůdy Criollo, které pro výrobu naší slané čokolády používáme, se vyznačují svojí silnou ovocností. A i tu umí sůl krásně zdůraznit a rozvinout. Čokoláda se solí je díky tomu velmi svěží.
 

Naše slaná čokoláda získala mezinárodní ocenění

Slaná čokoláda je pro nás příkladem toho, jak lze docílit opravdu rafinované chuti s použitím naprosto základní a běžné suroviny. Naše BIO čokoláda se solí (my používáme zajímavější himálajskou sůl) je v podstatě vlajkovou lodí naší čokoládovny a jsme na ni velmi pyšní. A nejsme jediní, koho zaujala. V roce 2017 jsme na významné mezinárodní soutěži Academy of Chocolate, pořádané v Anglii, získali 3. místo v kategorii tmavých ochucených čokolád. V soutěži byly stovky účastníků, takže věříme, že se nám to opravdu povedlo.

Pokud jste zvědaví, jak čokoláda se solí chutná a zajímá vás, jak budete popisované chutě vnímat vy, není nic jednoduššího, než naši čokoládu vyzkoušet a objednat si ji. Doporučujeme si k ní vzít i čistou tmavou čokoládu, abyste mohli naplno posoudit, jaký chuťový rozdíl udělá babičkovská špetka soli.

 

Koupit naši tmavou čokoládu s himálajskou solí

 

 

Komentáře

Diskuze je prázdná.
váš email:
jméno:
text: