Čokoláda z výběrových kakaových bobů z Peru, která příjemně zahřeje, ale nespálí. Taková je naše BIO chilli čokoláda. Její receptura je sestavena tak, aby si přišli na své všichni milovníci pálivého, kteří si chtějí zároveň užít i chuť čokolády samotné.
Sušené BIO chilli papričky, které jsme zamleli do této čokolády, patří z hlediska pálivosti do nižší střední třídy. Pálivost se dostaví, ale není tak výrazná a dlouhotrvající, že byste si chuť čokolády nevychutnali. Naopak. Ona vaše chuťové pohárky skvěle aktivizuje a čokoládu si ještě více užijete. Jamile se vám čokoláda v puse dostatečně zahřeje, rozpustí se kakaové máslo v ní obsažené. Díky němu se pálivost neutralizuje a nastoupí chuť výběrových kakaových bobů.
Ty nejlepší kakaové boby a šetrný výrobní proces
Tuto čokoládu jsme vyrobili z výběrových kakaových bobů z Peru. Jedná se o kombinaci dvou vzácných odrůd – Criollo a Trinitario. Vyznačují se jemnou, svěží a ovocnou chutí s minimem hořkosti. Jsme bean to bar čokoládovna. To znamená, že naše čokolády děláme přímo z kakaových bobů. Že je to samozřejmost? Ale kdepak... Naprostá většina čokoládoven nakupuje čokoládu jako polotovar od velkozpracovatelů. Bez jakékoliv kontroly původu a kvality kakaových bobů. Takové čokoládovny nemohou ani ovlivnit výrobní proces, při kterém lze napáchat celá řada hříchů...
Čokolády nealkalizujeme
Možná vás to překvapí, ale většina masově vyráběných hořkých čokolád je agresivně chemicky zpracována – jsou alkalizovány. Tímto postupem výrobci potlačují nechtěné chuťové vlastnosti nekvalitních kakaových bobů. Zejména kyselost, trpkost a do jisté míry i hořkost. Bohužel je to na úkor vás zákazníků. Čokoláda může tímto zpracováním přijít až o 90 % antioxidantů, které jsou snad tím nejhodnotnějším, co je v kakaových bobech obsaženo. Pokud byste se o této problematice chtěli dozvědět více, neváhejte si přečíst náš článek o alkalizaci.
Pražíme na nízké teploty
Stejně jako je tomu u alkalizace, někteří výrobci se snaží zamaskovat nedostatky použitých kakaových bobů i vyšším stupněm karamelizace. Jinak řečeno – kakaové boby přepražují. Často až na hranici spálení. Tímto postupem však kakaové boby ztrácejí celou řadu zdraví prospěšných látek. A nejen to. Vznikají v ní i látky nežádoucí. Třeba jako škodlivý akrylamid. Vše jsme popsali v dalším článku, který se věnuje pražení. V naší čokoládovně pracujeme výhradně s kakaovými boby, u který teplota pražení nepřekročí 115 °C. Při této teplotě akrylamid nevzniká a prospěšné látky z kakaových bobů tolik nedegradují.
Pracujeme jen se základními surovinami
K výrobě pravé čokolády není třeba moc ingrediencí. Dokonce platí, že čím méně jich je, tím lépe. Proto se vyhýbáme i lecitinům a jakýmkoliv pomocným látkám. Dokonce ani přírodní vanilku do nich nepřidáváme. Z našeho pohledu se jedná o prvek, který narušuje vnímání ušlechtilé chuti výběrových kakaových bobů. V žádném případě u nás nenajdete levné rostlinné tuky jako palmový. Čokolády nešidíme. Neubíráme z nich vzácné kakaové máslo. Nenastavujeme je levnými odtučněnými kakaovými prášky. Jak moc vás mohou výrobci šidit a klamat, naleznete v našem článku, kde se věnujeme tématu, jak poznat kvalitní čokoládu a nechat se od výrobců napálit.
Chilli čokoláda jako tyčinky – ušetříte a pochutnáte si stejně jako na tabulkové
Proč vám ji prodáváme v pytlíčcích ve formě tyčinek? Odpověď je celkem jednoduchá. Chceme vám dopřát výběrovou čokoládu za co nejlepší cenu. Tuto čokoládu máme i jako tabulku. Ta má své nesporné opodstatnění. Když někoho chcete obdarovat, klasická obdélníková forma vždy udělá větší dojem. Pokud si však chcete na své oblíbené čokoládě pochutnat sami každý den, tvar nemá význam. A pak jsou tyčinky tou nejlepší volbou.
Výroba tabulek vyžaduje velkou porci drahé lidské práce. Musíte vzít z hromádky formičku, naplnit jí čokoládou, vyklepat z ní vzduchové bublinky, umístit opatrně na chladící pás. Na druhé straně z formičky vyklepnout tabulku a zabalit. Formičky je následně potřeba ručně umýt a usušit. Naše tabulky mají 60 g a sami musíte uznat, že je celkem malému množství čokolády věnováno hodně pozornosti.
Náš stroj na výrobu tyčinek jsme sestrojili tak, že nevyžaduje téměř žádnou obsluhu. Cena čokoládových tyčinek je díky tomu definovaná zejména použitými surovinami. Tyčinky můžeme prodávat výrazně levněji. Ústupky děláme jen v procesu, nikoliv ve kvalitě surovin. Je to stejná čokoláda s totožnými vlastnostmi. Jen má trochu jiný tvar. A o kolik je levnější?
60g tabulku chilli čokolády nabízíme za 89 Kč. To je 1,48 Kč za jeden gram. Když si tuto čokoládu koupíte v 500g balíčku tyčinek, zaplatíte 430 Kč. A to je 0,86 Kč za gram. Což je o více jak 40 % méně!
V následujícím videu se můžete podívat, jak naše tyčinky vyrábíme.
Čokoládu jsme pro vás vyrobili v BIO kvalitě (více o naší BIO výrobě). CZ-BIO-001 Zemědělská produkce mimo EU
SLOŽENÍ:
kakaové boby z Peru*, třtinový cukr*, kakaové máslo*, sušené chilli papričky*. Obsah kakaové sušiny nejméně: 65 %.
* = BIO produkt
KAKAOVÉ BOBY:
země původu Peru, odrůda Criollo, Trinitario
HMOTNOST:
Výběr z variant: 100 g / 250 g / 500 g
INFORMACE PRO ALERGIKY: Může obsahovat stopy mléka a ořechů.
SKLADOVÁNÍ:
Skladujte v suchu, chraňte před teplem a přímým slunečním světlem.
Výživové údaje (100 g):
Energie
2253 kJ / 544 kcal
Tuky
36,8 g
z toho nasycené mastné kyseliny
24,4 g
Sacharidy
45,0 g
z toho cukry
35,4 g
Bílkoviny
9,9 g
Sůl
0,1 g
Diskuze je prázdná.
Přidat příspěvek do diskuze
K produktu zatím nikdo recenzi nenapsal
Přímo od výrobce
Jsme česká manufaktura, čokoládu vám zašleme přímo z výroby. Čerstvě vyrobenou a voňavou!
Náš e-shop používá pro své správné fungování cookies a podobné technologie. Některé jsou nezbytně nutné pro základní fungování. Bez nich se neobejdeme. Jiné nám slouží k vytváření anonymních statistik o chování návštěvníků nebo pro inzerci reklamních obsahů. S jejich používáním však potřebujeme Váš souhlas. Souhlasy s používáním jednotlivých typů cookies si můžete nastavit pod odkazem „Detailní nastavení“.