Čokoláda přímo od výrobce
Jsme česká manufaktura, čokoládu vám zašleme přímo z výroby. Čerstvě vyrobenou a voňavou!
Více o naší manufaktuřeBean to bar produkce
Čokoládu vyrábíme přímo z výběrových kakaových bobů, které pro vás dovážíme a poctivě zpracováváme.
Více o výrobě čokoládyBio výroba
Většinu našich produktů u nás najdete v BIO kvalitě. Vždy využíváme jen ty nejlepší dostupné suroviny.
Více o BIO produkciDoprava zdarma
Vyberte si u nás produkty nad 1 000 Kč a dopravu budete mít zdarma.
Více o dodacích podmínkáchkatalogové číslo: | 1023 |
cena bez DPH: | 81,74 Kč |
cena vč. DPH: | 94,00 Kč |
Lidé, kteří se chtějí vyhnout cukrům, museli do dnešní doby většinou volit nějakou zcela neslazenou čokoládu, která se blížila 100 %. Ale co si budeme povídat, pro mnohé z nás taková čokoláda rozhodně není za odměnu, a o její dobré chuti se musíme spíše přesvědčovat. Chuť na sladké prostě nezažene. Další volbou jsou čokolády s umělými sladidly. Na trhu však většinou naleznete čokolády, které obsahují chemická sladidla s projímavými účinky. A pokud jde o přírodní sladidla jako je třeba stévie, je zde velké riziko, že čokolády budou mít nepříjemnou pachuť. Navíc se dle některých studií začíná o pozitivním vlivu stévie na zdraví značně pochybovat.
My jsme se rozhodli jít cestou přírodního sladidla, které bude objektivně nejlepší, a maximální snahy o zjemnění čokolády. V této rovnici hrají podstatnou roli použité kakaové boby. Využili jsme vzácnou odrůdu kakaových bobů Criollo, jejichž domovinou je Peru. Tato odrůda je přirozeně velmi ovocná a neobsahuje tolik hořkosti. Dalším krokem bylo, že jsme při mletí bobů přidali do mlýnu i mandle a kešu ořechy, které jsou přirozeně nasládlé a pomáhají nám ve zjemnění chuťového profilu. Tuto čokoládu jsme navíc ručně posypali na jemno strouhaným kokosem. Ten opět přidá na jemnosti, navíc je bohatým zdrojem zdraví prospěšných tuků a obsahuje opravdu nízký podíl sacharidů. Jako sladidlo byl zvolen erythritol, což je drahá surovina přírodního původu. Nenechte se tedy odradit názvem, který působí hodně chemicky. V další odstavcích mu věnujeme více prostoru, takže se můžete s touto surovinou lépe seznámit.
A jak tedy čokoláda chutná? Jednoznačně vás překvapí. Snad každý, kdo čokoládu vyzkoušel, nechtěl uvěřit, že je opravdu bez cukru. Prostě a jednoduše si myslel, že ochutnává jednu z našich dalších vysokoprocentních čokolád. A to je pro tuto čokoládu skvělé vysvědčení! Čokoláda jako taková není nějak výrazně hořká. Je naopak velmi jemná a dobře se rozpouští na jazyku. Intenzivní kakaová chuť postupně přechází do zajímavých oříškových tónů, za což vděčí přidaným mandlím a kešu. Oblíbený kokos vás doslova očaruje, protože velmi příjemně křupe.
Od začátku jsme trochu bojovali s tím, že název erythritol není zrovna vábný, tváří se chemicky a to k našim čokoládám jednoduše nepasuje. A je to škoda, protože jde o přírodní sladidlo. Zjistili jsme však, že je to nejlepší dostupná možnost. Provedli jsme rozsáhlý průzkum možností slazení čokolády a erythritol vyšel jako jednoznačný vítěz. Nemá žádné výrazné projímavé účinky jako celá řada podobných sladidel. Není vyráběn synteticky. I tak je však třeba upozornit, že jeho nadměrná konzumace může vyvolat projímavé účinky. Doporučená denní dávka by neměla u dospělého překročit 50 g. Nicméně to není žádný problém. V jedné tabulce této čokolády ho je necelých 8 gramů. Pokud tedy za den nesníte více jak 6 tabulek, tak nemusíte mít obavy. To byste dříve dostali žlučníkový záchvat z nadměrné konzumace tuku
Dobrou zprávou je, že erythritol má oproti běžnému cukru i celou řadu pozitivních účinků a navíc nemá žádné kalore! Jelikož jsme dostupná sladidla výrazně analyzovali, připravili jsme pro vás přehledný článek, ve kterém vám vlastnosti erytritolu popisujeme. Zároveň ho srovnáváme s obyčejným cukrem a ostatními podobnými sladidly.
Nebudeme se tu jen sami plácat po rameni. Výrobu jsme totiž konzultovali s komunitou lidí na facebookové skupině zvané Nízkosacharidové (LOWCARB) stravování pro zdraví a hubnutí! Na tomto místě bychom rádi poděkovali za pomoc a inspiraci! Navíc je potřeba dodat, že projekt čokolády bez cukru vymyslela a realizovala Janča, manželka Petra, který je jeden z majitelů. První pokus sice našel nový domov v kontejneru, ale i tak máme z výsledku velkou radost! Zde máte video, ve kterém Janča oznamuje této komunitě úspěšné vytvoření čokolády. Můžete se v něm přesvědčit o kvalitě použitých surovin a způsobu výroby.
V tabulce s nutričními hodnotami se můžete přesvědčit, že se nám podařilo dostat na krásná a doslova bezkonkurenční čísla. V této čokoládě je pouhých 16,1 g sacharidů na 100 g. Ve skutečnosti je však potřeba 12 g odečíst. Jedná se totiž o erythritol, který je řazen mezi cukerné alkoholy, které sice patří do sacharidů, ale v těle nemetabolizuje. Neobsahuje takřka žádné kalorie a neovlivňuje glykemický index. Ve 100 g této čokolády je tedy jen 1,7 g cukrů.
SLOŽENÍ: kakaové boby, kakaové máslo, sladidlo erythritol (12 %), kešu ořechy, mandle, strouhaný kokosový ořech. Obsah kakaové sušiny nejméně: 77 %. KAKAOVÉ BOBY: odrůda Criollo, země původu Peru HMOTNOST: 65 g INFORMACE PRO ALERGIKY: Může obsahovat stopy mléka a ostatních skořápkových plodů. DOPORUČENÍ: Nadměrná konzumace může vyvolat projímavé účinky. SKLADOVÁNÍ: Skladujte v suchu, charaňte před teplem a přímým slunečním světlem. |
---|
Výživové údaje (100 g): | |
---|---|
Energie | 2247 kJ / 545 kcal |
Tuky | 50,6 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 29,8 g |
Sacharidy | 16,1 g |
z toho cukerné alkoholy | 12,0 g |
z toho cukry | 1,7 g |
Vláknina | 22,3 g |
Bílkoviny | 9,7 g |
Sůl | 0,1 g |