X
Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).

Letní provoz - omezené odesílání! Více

Doprava zdarma při nákupu nad 1 000 Kč

Co je sladidlo erythritol?

02. 03. 2019, 15:02

Jelikož jsme začali vyrábět Low Carb čokolády, ve kterých jsme cukr nahradili erythritolem, rozhodli jsme se vám o tomto přírodním sladidle napsat článek, ve kterém se o něm dozvíte více. Včetně toho jaké jsou jeho benefity ve srovnání s jinými druhy sladidel.

Předem můžeme prozradit, že jsme erythritol vybrali jako nejlepší variantu náhrady cukru, ač se jedná o relativně drahou surovinu.
 

Co je erythritol a kde jej najdeme?

Erythritol je přírodní látka, která spadá mezi polyoly, tedy cukerné alkoholy. Ty se běžně vyskytují v ovoci, zelenině a houbách. Dále také ve fermentovaných potravinách, jako je třeba sojová omáčka. Můžeme je přirozeně nalézt také v lidských a zvířecích tkáních a tělních tekutinách, včetně krve a mozkomíšního moku. Pro naše čokolády využíváme dokonce BIO erytritol, který se může navíc pyšnit tím, že surovina, ze které je získáván, není geneticky modifikovaná.
 

Erythritol vs. ostatní cukerné alkoholy

Mezi polyoly (cukerné alkoholy) spadají i další známé náhražky cukru, jako jsou xylitol, mannitol, sorbitol, maltitol, lactitol a sukralóza. Oproti erythritolu jsou tato sladidla díky svým nízkým výrobním nákladům a možnosti syntetické výroby (což má za následek nižší prodejní cenu) velmi rozšířená. Pokud se ale podíváme blíže na vlastnosti jednotlivých umělých sladidel, tak zjistíme, že má erythritol několik bezkonkurenčních vlastností.

Obecně nejcennější společnou vlastností všech těchto cukerných alkoholů je jejich relativně vysoká sladivost, při které si (oproti běžnému cukru) zároveň zachovávají nízkou kalorickou hodnotu i glykemický index. Mají také pozitivní vliv na zdraví zubů a redukci zubního kamene. I tak jsou ale mezi nimi značné rozdíly. Většina z nich má negativní dopad na náš trávicí systém a mohou způsobovat bolesti břicha a průjmy.

Erythritol jako jediný tyto nežádoucí účinky nemá i při konzumaci dávek kolem 50 g denně. Při vyšších dávkách se mohou tyto problémy objevovat (vč. pálení žáhy). Nicméně jak je známo, tak všeho moc škodí. Jen pro představu. V našich 60g tabulkách čokolád bez cukru je obsaženo jen 13 % erythritolu. To znamená, že pokud byste snědli celou tabulku, tak to odpovídá necelým 8 gramům erytritolu. Abyste tedy překoročili maximální denní doporučenou dávku této suroviny, tak byste museli zvládnout více jak 6 tabulek.

Nejzajímavější na erythritolu je, že spolu se sukralózou je jediným polyolem, který má dokonce nulovou kalorickou hodnotu a tedy i glykemický index. Většina erythritolu je tedy z našeho těla vyloučena v moči, aniž by změnila hladinu inzulínu a glukózy v krvi. Tuto vlastnost má díky tomu, že v těle nemetabolizuje. Tyto dvě sladidla se tedy zdají být ideální náhradou cukru.

Není to ale tak jednoduché. I mezi sukralózou a erythritolem totiž najdeme značné rozdíly.

Erythritol můžeme totiž díky jeho přiměřené sladkosti nahradit „objem za objem“ (při výměně za běžný cukr). To u sukralózy, díky její extrémní sladivosti, není možné. Je ji nutné kombinovat s různými plnidly a v pečivu například mění nežádoucím způsobem svoji strukturu. Další negativní skutečností je, že sukralóza je na rozdíl od erythritolu čistě chemicky syntetizovaná látka, která se v přírodě přirozeně nevyskytuje. Proto dochází k jejímu akumulování v přírodě a má tak negativní dopad na životní prostředí, jelikož neexistují přírodní mechanismy, které by ji rozložily. Další podstatnou informací je, že může způsobovat změny ve střevní mikroflóře a vést tak k intoleranci na glukózu.

Pokud si tedy srovnáme všechna dostupná umělá sladidla z řady polyolů, tak je zřejmé, že erythritol je tou nejlepší volbou. A díky svým vlastnostem i velmi zdravou.
V Low Carb čokoládách od Chocolate Hill je použit Bio Erythritol, který se vyrábí za pomocí kvasinek a organicky získané glukózy, která pochází z ekologického zemědělství.

Detailnější porovnání jednotlivých sladidel můžete vidět v následující tabulkách:

Sladidlo Glyk. index Kal. hodnota (kcal/g) Sladkost oproti cukru
Sacharóza (cukr) 65 3,9 1
Erythritol 0 0,2 0,7
Xylitol 13 2,4 1
Mannitol 0 1,6 0,6
Sorbitol 9 2,7 0,6
Maltitol 35 2,1 0,9
Lactitol 6 1,9 0,35
Sukralóza 0 0 320 - 1000

 

Sladidlo Účinky Vedlejší účinky
Erythritol Vysoká zažívací tolerance, zachycuje volné radikály a zlepšuje zdraví zubů, snadno odbouratelný z těla. Nejsou pozorovány významné vedlejší účinky. Výjimečně se může objevit pálení žáhy, nebo plynatost a průjem. Doporučuje se nepřekračovat dávku 50 g na den (dospělá osoba).
Xylitol Potlačuje zápach z úst, chrání zuby, podporuje vstřebávání vápníku a vitaminu B. Zvyšuje tvorbu slin, má projímavé účinky a způsobuje trávicí potíže.
Mannitol Chrání zuby před zubním kazem, pomáhá při léčbě astmatu a kašle. Snadno odbouratelný z těla. Dávka vyšší než 20mg/ 1 kg tělesné hmotnosti může způsobit bolesti břicha, plynatost a průjmy.
Sorbitol Chrání zuby před kazem. 20-30 g denně způsobuje bolesti břicha a trávicí problémy. Dávka nad 50 g denně může způsobit poruchu vstřebávání živin ve střevě a osmotický průjem.
Maltitol Chrání zuby před kazem, podporuje vstřebávání minerálů v těle. Může způsobit nadýmání a průjmy.
Lactitol Chrání zuby před kazem, podporuje množení probatických bakterií, snižuje pH střev, podporuje vstřebávání minerálů. Při dávce větší než 20 g způsobuje průjmy a plynatost.
Sukralóza Snadno odbouratelná z těla. Nedoporučuje se lidem s intolerancí na fruktózu. Může vyvolat intoleranci glukózy, protože způsobuje změny střevní mikroflóry.

Výroba erythritolu

Výroba Erythritolu je procesně náročnější, než výroba ostatních polyolů, protože se vyrábí přírodním způsobem. Zpravidla se nevyrábí synteticky jako ostatní polyoly, protože je její syntetická výroba výjimečně finančně ještě náročnější a méně výnosná než ta přírodní. Pro efektivní získání erythritolu se používají kvasinky, houby, nebo bakterie, které jsou schopny vytvářet erythritol za přítomnosti glukózy. Ta se nejčastěji vyrábí z kukuřice, nebo pšenice (nemusíte mít však strach, námi používaný erytritol je zcela bezlepkový). Jedná se o proces fermentace, neboli kvašení.

Jelikož se obecně začíná poptávka po erythritolu zvyšovat, začíná být kladen důraz na alternativní a efektivnější způsoby jeho výroby. Nicméně ani samotná výroba glukózy není jednoduchá a levná záležitost. Probíhají tak výzkumy, které se věnují například nasazování geneticky upravených hub na pšeničnou slámu. Byla by tak možná výroba erythritolu z obnovitelných a levných zdrojů.

 

Erythritol v bodech

  • Nekalorický  - zatímco většina cukrových alkoholů je nízkokalorická, erythritol má nulové kalorie.
  • Neglykemický - nezvyšuje hladinu inzulinu a cukru v krvi - erythritol je považován za vhodné sladidlo pro diabetiky.
  • Neprojímavý - více než 90 % erythritolu se vstřebává do tenkého střeva, takže se do tlustého střeva dostane jen minimální množství, kde ostatní cukerné alkoholy nakonec způsobí průjmy a další příznaky. Studie ukázaly, že erythritol je ještě snadněji rozložitelný než xylitol.
  • Nekarcinogenní  - studie ukázaly, že erythritol nemá karcinogenní vlastnosti.
  • Antioxidant - erythritol pomáhá v boji proti volným radikálům, zodpovědným za proces stárnutí. Je považován za ještě účinnější než ostatní cukerné alkoholy, protože je tak snadno absorbován a přesto není metabolizován (vylučuje se nezměněn).
  • Termostabilní - až do 160 stupňů Celsia.
     

Naše čokolády bez cukru

Vyzkoušejte některou z našich čokolád, kterou jsme osladili erythritolem. Jsou navíc zjemněny mandlemi, kešu ořechy a kvalitním kakaovým máslem. Využíváme pro ně vzácné kakaové boby odrůdy Criollo z Peru.

 

77% tmavá čokoláda bez cukru


77% tmavá čokoláda bez cukru s kokosem


 

 

Komentáře

Diskuze je prázdná.
váš email:
jméno:
text: