c
Kategorie našich výrobků
kategorie našich výrobků

Je čokoláda opravdu zdraví prospěšná?

26. 01. 2019, 18:59

Pokud patříte mezi milovníky čokolády, určitě jste si již mnohokrát říkali, zda je opravdu čokoláda tak zdravá, jak se občas na internetu dočteme. Jestli si díky ní nezničíte figuru, jestli nezmaří všechny ty hodiny v posilovně…

Možná by se dalo použít obecné „všeho s mírou‘‘, nebo „čokoláda je salát, protože roste na stromě‘‘. Jenže ani jeden z výroků se zrovna u tak rozšířené pochoutky, jako je čokoláda, nedá paušalizovat.

Pojďme si tedy rozebrat, jak by měla vypadat ta pravá čokoláda. Ta, která je pro naše zdraví to správné a žádoucí. Mnohdy stačí jen otočit tabulku a hned víte, na čem jste. Věděli jste například, že na prvních místech složení potraviny bývají položky, které v ní mají nejvyšší procentuální zastoupení?
 

Nejběžnější složení prodávaných čokolád:

Cukr
Jednoduše bílý, rafinovaný cukr.

Kakaová hmota 
Pasta vzniklá mletím kakaových bobů. Většinou ji výrobci čokolády nakupují ve formě čoček (nebo velkých bloků), které znovu rozpustí. Tím je pro ně výroba čokolády jednodušší, jelikož stačí čočky pouze rozpustit a přimíchat ostatní potřebné suroviny. Taková čokoládovna však nemá žádný přehled a kontrolu nad tím, z čeho je produkt vyroben. Terminologicky by se neměla nazývat jako čokoládovna. Správné pojmenování by spíše byl "zpracovatel čokolády".

Kakaové máslo
Tuk obsažený v kakaových bobech. Získává se lisováním z bobů a používá se pro dosažení požadované konzistence čokolády. Zbylá sušina po tomto lisování se používá na výrobu kakaa.

Sušené mléko
Používá se pro výrobu mléčné čokolády, pro zjemnění její chuti.

Emulgátor sójový lecitin
Tuk získávaný ze sóji, který přispívá k lesku čokolády a její delší trvanlivosti. Čokoláda má též lepší vlastnosti, které pomáhají při jejím zpracování, lépe se odlévá do formiček.

 

Nebo můžou být dále přidány složky jako:

Sušená syrovátka
Používaná pro zlepšení chuti mléčných čokolád. Jedná se však o levnější surovinu než sušené mléko, kterou výrobce používá primárně za účelem ušetřit.

Mléčný, nebo v tom nejhorším případě, rostlinný tuk
Náhražka drahého a na vitamíny bohatého kakaového másla.

Lískooříšková pasta
Zde je složení velice nejasné. Pravděpodobně se jedná o směs cukru, rostlinného tuku, aromat a ořechů.

Přírodní aroma
Aby bylo dosaženo lepší, čokoládové chuti.

V těch nejhorších případech bývá použito naprosté minimum kakaové hmoty a místo ní se přidává obyčejné kakao (a kakaové máslo je nahrazeno zejména již zmíněnými rostlinnými tuky). Na trhu s masovou čokoládou se můžeme setkat i s jinými náhražkami, které celou komerční velkovýrobu ještě více zlevní. Toto jsou jediné cesty, jak se dopracovat k tabulce čokolády za 20 Kč. A to jsme nepopisovali, jakým způsobem dá ušetřit nákupem kakaových bobů nejnižší kvality. Bobů, které jsou často zatíženy i dětskou prací.
 

Jaké složení má zdravá čokoláda? Naše čokoláda?

Možná vás to překvapí, ale naše čokoláda se skládá v podstatě ze 2 surovin. Kakaových bobů a třtinového cukru. V případě mléčné čokolády složení doplníme pouze o sušené mléko, případně můžete v naší nabídce nalézt i čokolády obohacené o přírodní sušené plody či o bylinky.

Do naší RAW čokolády používáme dokonce místo třtinového cukru třtinovou šťávu, tzv. panelu.

Třtinový cukr
Je pro naše tělo daleko zdravější než rafinovaný bílý cukr. Navíc používáme pouze jeho nezbytně nutné množství.

Kakaové boby
Jsou opravdu zdraví prospěšné, jelikož se jedná o tzv. superpotravinu. Můžete si o nich blíže přečíst v článku, který se věnuje jejich vlivu na lidské zdraví. Mají vysoký obsah hořčíku, síry, zinku, manganu, mědi, železa a malé množství kofeinu. Kakaové máslo snižuje škodlivý LDH a zvyšuje prospěšný LDL cholesterol a má velmi vysoký obsah antioxidantů. Díky vysokému obsahu dopaminu a tryptofanu (který podporuje tvorbu serotoninu v těle) jsou kakaové boby jedním z nejúčinnějších přírodních antidepresiv. Pro maximální využití všech jejich účinných látek doporučujeme konzumovat RAW čokoládu, nebo nepražené kakaové boby či nibsy (drcené kakaové boby).

Obecně můžeme říci, že čím jednodušší složení čokolády je, tím lepší pro naše zdraví bude. Bohužel je ale na našem trhu takto vyráběných čokolád velice málo.

Kvalitní, pravá a dobrá čokoláda by měla mít na obalu uveden původ kakaových bobů. Ve chvíli, kdy vám jej výrobce nesdělí, se za něj buď stydí (například plantáže z Pobřeží slonoviny a Ghany, kde se využívá dětské práce), nebo se jedná o nějakou směs bobů z celého světa.

 

Takže ANO, ČOKOLÁDA VLASTNĚ MŮŽE BÝT SALÁT. Ale záleží, jakého výrobce si zvolíte a zda neobsahuje složky, které do ní nepatří.

 

Pokud chcete pro své zdraví z pohledu čokolády udělat maximum, přečtěte si jaký vliv mají na zdraví kakaové boby.

Komentáře2

17. 05. 2019, 11:32:30
Hanka - odpovědět
Dobrý den, prvně Vám chci říci, že jste super a fandím Vám :). Přestože jsem milovník hořké čokolády (90 % kakaa a více) a kakaových bobů, zajímá mě jedna věc. Je bílá čokoláda opravdu čokoládou? Jestliže neobsahuje kakaovou hmotu, ale pouze kakaové máslo, můžeme ji brát jako čokoládu? Jednou provždy bych v tom chtěla mít jasno ;) Předem děkuji za odpověď a přeji příjemný den Hanka Kůsová
01. 07. 2019, 16:31:42
Petr z Chocolate Hill - odpovědět
Dobrý den, Hanko, omlouvám se za pozdější odpověď, Vašeho komentáře jsem si všiml až nyní. Ano, bílá čokoláda je opravdu čokoládou, jen je poněkud specifická. Kakaová hmota jsou rozmělněné kakaové boby a je to 100% čokoláda. Existuje speciální přístroj, který v sobě má hydraulický lis. Když do něj nalijete čokoládu, tak je schopný z kakaové hmoty oddělit čisté kakaové máslo. Z tohoto procesu zůstane i tzv. kakaový kotouč, což jsou kakaové boby, ze kterých bylo vylisované kakaové máslo. Když se rozmixuje, tak Vám vznikne kakao. Kakao stále obsahuje i přes 20 % tuku (kakaového másla), takže se všechno máslo nevylisuje. Pro bílou čokoládu se tedy používá důležitá složka kakaových bobů - kakaové máslo. K němu se přidá cukr/sladidlo a sušené mléko. Specifikum je v tom, že se výrobce zbaví té "hnědé kakaové části" = kakaa. A novinkou u nás tento rok bude právě bílá čokoláda, jelikož jsme přístroj na výrobu vlastního kakaového másla právě dokončili :) Snad to takto stačí :) Petr z Chocolate Hill

Principy ochrany soukromí na Chocolatehill.cz

Náš e-shop používá pro své správné fungování cookies a podobné technologie. Některé jsou nezbytně nutné pro základní fungování. Bez nich se neobejdeme. Jiné nám slouží k vytváření anonymních statistik o chování návštěvníků nebo pro inzerci reklamních obsahů. S jejich používáním však potřebujeme Váš souhlas. Souhlasy s používáním jednotlivých typů cookies si můžete nastavit pod odkazem „Detailní nastavení“.

Detailní nastavení
POVOLIT VŠE