Čokoláda přímo od výrobce
Jsme česká manufaktura, čokoládu vám zašleme přímo z výroby. Čerstvě vyrobenou a voňavou!
Více o naší manufaktuřeBean to bar produkce
Čokoládu vyrábíme přímo z výběrových kakaových bobů, které pro vás dovážíme a poctivě zpracováváme.
Více o výrobě čokoládyBio výroba
Většinu našich produktů u nás najdete v BIO kvalitě. Vždy využíváme jen ty nejlepší dostupné suroviny.
Více o BIO produkciDoprava zdarma
Vyberte si u nás produkty nad 1 000 Kč a dopravu budete mít zdarma.
Více o dodacích podmínkáchkatalogové číslo: | 1022 |
cena bez DPH: | 78,26 Kč |
cena vč. DPH: | 90,00 Kč |
Nejjednodušším způsobem, jak udělat čokoládu bez cukru, je vyrobit 100% čokoládu. Tedy takovou, která obsahuje jen kakaové boby. Jenže ne každý takovou čokoládu snese. Je moc silná, hořká a intenzivní. Většina lidí si na ní nepochutná. A chuť na sladké v žádném případě nezažene.
Proto jsme usoudili, že je třeba uvažovat nad způsoby, jak čokoládu zjemnit a zachovat požitek z její konzumace.
Základem jsou kakaové boby vzácné odrůdy Criollo, které pochází z Peru. Vyznačují se svojí ovocnou chutí a nízkou úrovní hořkosti. Podstatného zjemnění jsme dosáhli tím, že jsme spolu s boby umleli i mandle a kešu ořechy, které mají přirozeně nasládlou chuť. Následně jsme přidali kvalitní kakaové máslo, které též snížilo intenzitu kakaových bobů.
Důležitou složkou této čokolády bez cukru je erythritol. Níže si o něm povíme více.
A jak bychom tedy popsali tuto čokoládu? Je opravdu velmi jemná. Jedná se o vysokoprocentní tmavou čokoládu, ale nějakou velkou hořkost nečekejte. Jakmile se vám dostane na jazyk, začne se krásně rozpouštět. Nejdříve vaše chuťové pohárky zasáhne příval intenzivní kakaové chuti, která začne postupně, díky obsaženým mandlím a kešu, přecházet do oříškových tónů. Díky přítomnosti erythritolu nebudete postrádat sladkost a čokoláda vás dokonale chuťově uspokojí. Výsledek je jednoznačný. Můžete si konečně vychutnat chuť opravdové čokolády bez výčitek!
Mnoho lidí se pozastaví nad jeho názvem. Bohužel zní opravdu hodně chemicky a přitom se jedná o látku, která patří mezi přírodní sladidla. Do této čokolády dokonce využíváme erythritol. Zvolili jsme ho, jelikož na rozdíl od mnoha jiných sladidel nemá výrazné projímavé účinky, nebo nepříjemnou pachuť. Nutno však upozornit, že i jeho nadměrná konzumace může vyvolat projímavé účinky. Maximální denní dávka by neměla u dospělého člověka překračovat 50 g. V naší jedné tabulce je ho obsaženo 7,8 g, takže se dosažení maximální denní dávky skutečně bát nemusíte, i kdybyste ji dokázali sníst na posezení. Což si můžete opravdu dovolit, protože erythritol nemá žádné kalorie!
Má dokonce celou řadu pozitivních účinků a benefitů pro naše zdraví. Pro ty z vás, kteří se o něm chtějí dozvědět více, jsme připravili zajímavý článek, který se mu podrobně věnuje a také ho srovnává s ostatními dostupnými sladidly.
Při přípravě receptury pro tuto čokoládu jsme využili sílu komunity. Oslovili jsme rozsáhlou facebookovou skupinu Nízkosacharidové (LOWCARB) stravování pro zdraví a hubnutí!, které tímto děkujeme za pomoc. Společnými silami jsme našli recepturu. Celý projekt čokolády bez cukru vymyslela a realizovala Janča, manželka Petra (spolumajitele čokoládovny). Všichni jsme jí už odpustili, že celý mlýn s prvním pokusem skončil v popelnici Zde máte video s Jančou, která low carb komunitě oznamuje úspěšné vyrobení čokolády bez cukru. Můžete se tak seznámit s procesem výroby a použitými surovinami.
Díky tomuto přístupu jsme vytvořili čokoládu jak pro diabetiky (lze ji považovat za DIA čokoládu), ale také pro lidi, kteří se snaží ze svého jídelničku vyloučit cukry a stravují se tzv. low carb.
V nutričních hodnotách stojí za zmínku obsah sacharidů. Tato čokoláda obsahuje na 100 g pouze 15,4 g sacharidů. Ale pozor. Z toho je 13 g cukerný alkohol (erythritol), který v těle nemetabolizuje (nezvyšuje glykemický index). Podskupina sacharidů zvaná jako cukry je na 100 g čokolády zastoupena pouhými 1,2 g a to jen díky přirozenému výskytu v kakaových bobech, kešu oříšcích a mandlích.
SLOŽENÍ: kakaové boby, kakaové máslo, sladidlo erythritol (13 %), kešu ořechy, mandle. Obsah kakaové sušiny nejméně: 77 %. KAKAOVÉ BOBY: odrůda Criollo, země původu Peru HMOTNOST: 60 g INFORMACE PRO ALERGIKY: Může obsahovat stopy mléka a ostatních skořápkových plodů. DOPORUČENÍ: Nadměrná konzumace může vyvolat projímavé účinky. SKLADOVÁNÍ: Skladujte v suchu, charaňte před teplem a přímým slunečním světlem. |
---|
Výživové údaje (100 g): | |
---|---|
Energie | 2204 kJ / 536 kcal |
Tuky | 49,5 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 27,5 g |
Sacharidy | 15,4 g |
z toho cukerné alkoholy | 13,0 g |
z toho cukry | 1,2 g |
Vláknina | 23,0 g |
Bílkoviny | 10,0 g |
Sůl | 0,1 g |