Doprava zdarma při nákupu nad 1 000 Kč

podkategorie
dostupnost
řadit:
počet produktů na stránce:

Čokoláda přímo od výrobce

Jsme česká manufaktura, čokoládu vám zašleme přímo z výroby. Čerstvě vyrobenou a voňavou!

Více o naší manufaktuře

Bean to bar produkce

Čokoládu vyrábíme přímo z výběrových kakaových bobů, které pro vás dovážíme a poctivě zpracováváme.

Více o výrobě čokolády

Bio výroba

Většinu našich produktů u nás najdete v BIO kvalitě. Vždy využíváme jen ty nejlepší dostupné suroviny.

Více o BIO produkci

Doprava zdarma

Vyberte si u nás produkty nad 1 000 Kč a dopravu budete mít zdarma.

Více o dodacích podmínkách

65% BIO čokoláda z nepražených bobů

65% BIO čokoláda z nepražených bobů
Kakaové boby jsou, jak je všeobecně známo, významná superpotravina plná celé řady zdraví prospěšných látek. A čím šetrněji se s nimi při výrobě čokolády zachází, tím více si jich v sobě zachovají. Výběrové kakaové boby, které jsou v této čokoládě, jsme neupražili. Nemusíte se bát. Chuť to nijak negativně neovlivní. Čokoláda je svěží, ovocná, jemná.
101,00 Kč

Pro přidání do košíku je třeba zvolit:

cena bez DPH:87,83 Kč
cena vč. DPH:101,00 Kč
popis
Výživové údaje (100 g)
soubory a odkazy
diskuze

Čokoláda z nepražených kakaových bobů – chutná a zdravá

Prospěšnost konzumace kakaových bobů pro naše zdraví není něco, co by bylo třeba nějak složitě dokazovat. Kdybyste se o tomto tématu chtěli dozvědět více, určitě se podívejte na náš článek o účincích kakaových bobů na naše zdraví.

Obecně platí, že čím méně se základní suroviny zpracovávají, tím více přirozeně pozitivních vlastností si uchovají. Z toho důvodu jsme pro vás umleli čokoládu z kakaových bobů v nejčistší přírodní podobě (nepražených). O tom, zda jde o RAW čokoládu, by se daly vést diskuze. Zcela otevřeně musíme přiznat, že nemáme pod kontrolou jejich fermentaci a sušení na plantážích. Při těchto procesech se mohou kakaové boby zahřát nad 42 °C, což je hranice, přes kterou by se RAW potraviny dostat neměly.

Proč se kakaové boby praží? Při pražení dochází ke karamelizaci. Ta potlačuje kyselost, zemitost a dřevitost kakaových bobů. Výrobci masově produkovaných čokolád, kteří zpracovávají boby průměrné až podprůměrné kvality, by nemohli takovou čokoládu vytvořit. Pravděpodobně by nebyla poživatelná, nebo by vám alespoň nechutnala. My používáme nepražené výběrové BIO kakaové boby z Peru, ve kterých převažuje vzácná odrůda Criollo. I ve své nepražené podobě nejsou zatíženy nepříjemnými chuťovými vlastnostmi. Jsou velmi svěží, ovocné, s nízkou úrovní hořkosti. V podstatě je není třeba pražit. Jejich chuťový profil neobsahuje žádné extrémní vjemy, které by se musely potlačovat. Nutno dodat, že v naší výrobě, když už pražíme, tak to děláme šetrně. Kakaové boby do všech našich čokolád pražíme při teplotách, které nepřekračují 115 °C.

K oslazení jsme použili sušenou BIO třtinovou šťávu, kterou můžete znát i pod názvem panela. Ta se k nepraženým kakaovým bobům dokonale hodí. Má jemnou karamelovou chuť, což do jisté míry vynahrazuje efekt, který se sleduje pražením. Aby byla čokoláda ještě jemnější, přidali jsme do ní extra porci kvalitního BIO kakaového másla.

Šetrný výrobní proces ve všech ohledech

Tuto čokoládu vyrábíme metodou bean to bar. Tedy přímo z kakaových bobů. To v dnešním čokoládovém světě není ani trochu samozřejmost. Většina čokoládoven ji kupuje jako polotovar od velkozpracovatelů a udělá vám z ní jen tabulky. Bez možnosti kontrolovat kvalitu kakaových bobů a způsob jejich zpracování. Většina masové produkce je zpracována z kakaových bobů, které pochází z Afriky. Přesněji z Pobřeží Slonoviny nebo Ghany. Když pomineme jejich nízkou kvalitu, jsou zatíženy i tím, že se jedná o destinace, kde je stále masivně využívána dětská práce.

heart Nealkalizujeme

Není to jen o pražení. Snad všichni velkozpracovatelé zamlčují, že kakaové boby agresivně chemicky upravují. Na obalech to neuvádějí, jelikož nemusí. Využívají tzv. alkalizaci, což je postup, jak nekvalitní kakaové boby odkyselit a zbavit je některých dalších nežádoucích chuťových vlastností. Bohužel je to na úkor antioxidantů, které kakaové boby ve značné míře obsahují. Tento postup jich umí znehodnotit až 90 %. Více o tomto tématu najdete v našem článku, který se věnuje alkalizaci.

heart Bez chemie a šizení

U čokolády vždy platí čím méně, tím lépe. A tím myslíme počet položek ve složení. V našich čokoládách nepoužíváme ani lecitiny. U hořkých a mléčných čokolád dokonce vynecháváme vanilku, která by zbytečně pozměňovala chuť ušlechtilých kakaových bobů. Tabu je pro nás samozřejmě použití levných rostlinných tuků jako je palmový. Z čokolád neubíráme vzácné kakaové máslo. Naopak. Do čokolád ho přidáváme. Nespoléháme jen na tuk v umletých kakaových bobech. A už vůbec bychom si nedovolili čokolády nastavovat levným odtučněným kakaovým práškem. Přečtěte si náš další článek, pokud byste se chtěli dozvědět, jak poznat kvalitní čokoládu a vyhnout se těm šizeným.

Čokoláda z nepražených bobů jako tyčinky – proč?

Zajímá vás, proč děláme naše čokolády i ve formě tyčinek? Odpověď je jednoduchá. Abyste si mohli koupit výběrovou čokoládu za hodně dobrou cenu. Na surovinách ušetřit neumíme a nechceme. Ale našli jsme způsob, jak zoptimalizovat výrobní proces. Sestrojili jsme si vlastnoručně stroj na výrobu tyčinek a výrazně jsme snížili potřebu lidské práce. Ono si to stačí srovnat s tabulkovou čokoládou. Tuto čokoládu máme jako i 60g tabulku. Nechceme ji samozřejmě nijak hanit. Za nás je to skvělý produkt, pokud chcete dát někomu čokoládu jako dárek. Tabulková forma je mnohem atraktivnější. Ale pro pravidelnou konzumaci se nám více hodí tyčinky.

Proč je výroba tabulek tak náročná a drahá? Aby se k vám v našem případě dostalo 60 g čokolády, tak je třeba celkem hodně pohybů. Vytáhnout formičku, odvážit do ní čokoládu, vyklepat z ní bublinky, dát na chladící pás, vyklepnout, zabalit. Formička se musí umýt a ručně usušit.

Výroba tyčinek je výrazně méně náročná. Stará se o ni stroj, který téměř nepotřebuje lidskou obsluhu. Čokoláda je stejná, má stejné vlastnosti. Má jen jiný tvar a výrazně nižší cenu.

Můžeme si to konkretizovat. 60g tabulku prodáváme za 89 Kč. Za 1 gram čokolády zaplatíte 1,48 Kč. Což je dokonce pořád výrazně méně, než za kolik prodává většina naší bean to bar konkurence. Pokud si však koupíte 500g balíček tyčinek, zaplatíte 430 Kč. 1 gram čokolády stojí jen 0,86 Kč. Čokoláda v tyčinkách je o více jak 40 % levnější než totožná tabulková čokoláda.

A takto tyčinky u nás vznikají...


Čokoládu jsme pro vás vyrobili v BIO kvalitě (více o naší BIO výrobě). CZ-BIO-001 Zemědělská produkce mimo EU

 


SLOŽENÍ:
nepražené kakaové boby z Peru*, panele (sušená třtinová šťáva)*, kakaové máslo*. Obsah kakaové sušiny nejméně: 65 %.
* = BIO produkt

KAKAOVÉ BOBY:
země původu Peru, odrůda Criollo, Trinitario

HMOTNOST:
Výběr z variant: 100 g / 250 g / 500 g

INFORMACE PRO ALERGIKY:
Může obsahovat stopy mléka a ořechů.

SKLADOVÁNÍ:
Skladujte v suchu, chraňte před teplem a přímým slunečním světlem.

Výživové údaje (100 g):
Energie 2268 kJ / 547 kcal
Tuky 39,7 g
z toho nasycené mastné kyseliny 24,4 g
Sacharidy 43,3 g
z toho cukry 35,3 g
Bílkoviny 7,6 g
Sůl 0,1 g
Diskuze je prázdná.
přidat příspěvek do diskuze
K produktu zatím nikdo recenzi nenapsal