c
Kategorie našich výrobků
kategorie našich výrobků

Velikonoce a (ne)zdravá čokoláda pro děti – jak poznáte kvalitu?

03. 04. 2023, 14:28

Chystáte sladkou výslužku pro malé koledníky? Možná si říkáte, že tento rok by to šlo i zdravěji. Jak ale vybrat kvalitní čokoládu, nad kterou se děti nezašklebí a nevrátí ji se slovy: „Fuuj, to nechci?“ Čtěte v článku.

Velikonoční čokoláda a sladkosti pro děti

Říkáte si: „Když je ten svátek, dopřeju dětem čokoládu.“ Vlastně, proč ne. Přemýšleli jste však nad tím, že nemusí jít jen o čokoládu plnou cukru, ale můžete dětem pořídit zdravější variantu, kterou si zamilují a nevypěstují si závislost na sladkém? 

Vysokoprocentní čokoláda negarantuje, že je zdravější 

„Ale tu hořkou 80% čokoládu mi můj rošťák nebude jíst.“ Spoustu lidí si myslí, že procenta u čokolády vyjadřují obsah kakaa. Není to správně. Procento na obalu je podíl kakaové sušiny, do které spadají všechny části kakaových bobů – například kakaová hmota, kakao či kakaové máslo. 

Je pravda, že čím vyšší podíl kakaové sušiny, tím méně prostoru zbývá pro přidání cukru. Nejvíc však záleží na tom, z jakých kakaových bobů je čokoláda vyrobená. Spoustu čokolád na trhu totiž obsahuje chemicky upravené kakaové boby. Kvůli tomuto procesu čokoláda přijde o 60 až 90 % prospěšných antioxidantů

Snadno pak nastane situace, že 65% hořká čokoláda, která není chemicky upravená, je zdravější než přepražená 80% hořká čokoláda.

Jak poznat kvalitní čokoládu? Může být i mléčná

V první řadě se držte principu:

Co není dobré pro nás dospělé, nebude dobré ani pro dítě. 

Výrobci bohužel nemusí uvádět, že čokoláda prošla alkalizací, tedy chemickým procesem úpravy kakaových bobů. Existuje ale několik kroků, které vám s výběrem kvalitní čokolády pomůžou:

  1. Přečtěte si složení 

Na etiketě hledejte:

  • kakaový bob (kakaová sušina, kakaové máslo), 
  • sladidlo (např. třtinový cukr, kokosový cukr, agávový sirup a další),
  • v případě mléčné čokolády ještě sušené mléko.

Pokud vidíte tyto položky navíc, zbystřete a čokoládu vraťte do regálu:

  • jiný tuk než kakaové máslo – kakaové máslo je přirozenou součástí čokolády, nekvalitní výrobci ho ale nahrazují mléčným tukem, ztuženým tukem, kokosovým tukem nebo palmojádrovým tukem = v čokoládě je pak více mastných kyselin, což negativně ovlivňuje cholesterol, srdce a cévy,
  • vanilin – jde o umělou náhražku vanilky,
  • sušená syrovátka
  • aromata, různá dochucovadla či éčka.

Naše BIO mléčná čokoláda 52 % patří do kategorie vysokoprocentních mléčných čokolád. Obsahuje jen 28 % třtinového cukru, ohledně přidaných cukrů je srovnatelná se 70% hořkou čokoládou. 

 

Dětem tedy neodpírejte mléčné čokolády, vybírejte jen nepřeslazené varianty.

 

  1. Nakupujte čokoládu od menších výrobců

Pokud to s kvalitní čokoládou myslíte vážně, vyhněte se supermarketům, kde jsou čokolády alkalizované.

I pokud o tom výrobce na etiketě neinformuje, poznáte to dle chuti.

Alkalizované čokolády jsou jako přes kopírák – rozlišíte v podstatě jen hořkou a sladkou. Naproti tomu v kvalitní čokoládě můžete vnímat kyselinku či ovocné podtóny.

Tyčinky z mléčné čokolády bez přidaných cukrů a sladidel jsou skvělou alternativou ke klasické čokoládě. Doslazené jsou lyofilizovanými borůvkami. Tyčinky obsahují pouze 18,5 g cukru na 100 g čokolády. Tyto cukry jsou navíc výživově mnohem hodnotnější než bílý rafinovaný cukr, který obsahuje čokoláda, kterou kupujete v supermarketu.

 

Abychom naše čokolády pořádně otestovali, vyzkoušeli jsme to i u nás doma. Zjistili jsme, že dítě přidaný cukr nepotřebuje. Podrobnosti o našem čokoládovém testování najdete:

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Principy ochrany soukromí na Chocolatehill.cz

Náš e-shop používá pro své správné fungování cookies a podobné technologie. Některé jsou nezbytně nutné pro základní fungování. Bez nich se neobejdeme. Jiné nám slouží k vytváření anonymních statistik o chování návštěvníků nebo pro inzerci reklamních obsahů. S jejich používáním však potřebujeme Váš souhlas. Souhlasy s používáním jednotlivých typů cookies si můžete nastavit pod odkazem „Detailní nastavení“.

Detailní nastavení
POVOLIT VŠE