c

Přímo od výrobce

Jsme česká manufaktura, čokoládu vám zašleme přímo z výroby. Čerstvě vyrobenou a voňavou!

Více o naší manufaktuře

Bean to bar

Čokoládu vyrábíme přímo z výběrových kakaových bobů, které pro vás dovážíme a poctivě zpracováváme.

Více o výrobě naší čokolády

Bio produkce

Podstatnou část našich produktů u nás najdete v BIO kvalitě. Vždy využíváme jen ty nejlepší dostupné suroviny.

Více o BIO produkci

S dopravou zdarma

Udělejte si pořádnou zásobu čokolády. Při nákupu nad 1 000 Kč budete mít dopravu zdarma.

Více o dodacích podmínkách

Lyofilizované ovoce

Tato kategorie neobsahuje žádné produkty

Co je lyofilizované ovoce

Jedná se metodu sušení ovoce mrazem. Její velkou výhodou je, že se při ní zachovávají, prakticky bez jakýchkoliv podstatných ztrát, všechny hodnotné látky, které jsou v čerstvém ovoci obsaženy. U lyofilizovaného ovoce se tedy můžete těšit na nezměněnou chuť, vůni, barvu, dokonce i na strukturu. Z hlediska výživového nedochází k výrazné ztrátě živin, vitaminů a minerálů.

Neplatíte za vodu

Je třeba si uvědomit i ekonomickou výhodnost nákupu lyofilizovaného ovoce. Ovoce může obsahovat i více než 90 % vody. Při lyofilizaci dochází k jejímu téměř kompletnímu vyloučení. Například u jahod se uvádí, že obsahují 87 % vody. Když si koupíte 10 g lyofilizovaných jahod, tak se jedná o ekvivalent 77 g jahod čerstvých.

Jak lyofilizace probíhá

Ovoce je v první fázi šokově zmraženo. Následně se suší ve vakuu. Podstatným momentem je, že při tomto sušení zmrzlá voda nepřechází do kapalné podoby. Rovnou totiž v podmínkách nízkého tlaku a teploty sublimuje přímo do plynného skupenství (páry). A právě tento postup dokáže u ovoce zachovat veškeré jeho vlastnosti, které mělo v čerstvém stavu (kromě obsahu vody). Dobře si to lze prezentovat například u tvaru a struktury. Tím, že při sušení nedochází ke zkapalnění obsažené vody, tak nedochází k narušení buněčných struktur plodu. A můžete si to srovnat s tím, jak vypadá lyofilizovaná malina a malina, kterou rozpustíte po běžném rozmrazení. Malina vám díky přechodu z "ledové fáze" do kapalné zcela rozbředne.

Na tomto místě se nabízí srovnat lyofilizaci s dalšími metodami uchování ovoce. Klasické sušení nedokáže odstranit dostatečně vlhkost. Proto musí být přidán dodatečný cukr (jako konzervant), často jsou používány i siřičitany (pro udržení barvy a ochranu ovoce před různými mikroby). Zavařování též vyžaduje přidání cukru, ovoce vám navíc rozbředne a ztrácí podstatnou část živin.

Chraňte lyofilizované ovoce před vlhkostí

Plody lyofilizovaného ovoce mají tendenci zpětně nabírat vlhkost z okolního prostředí. Proto vám lyofilizované ovoce dodáváme v uzavíratelných doypacích. Stačí i několik hodin až může být žvýkavé, což kazí prožitek. Po nasypání ovoce vždy bezprostředně sáček neprodyšně uzavřete. Pokud je lyofilizát dobře uzavřený, má opravdu dlouhou trvanlivost. Na svém oblíbeném ovoci si tak můžete pochutnat kdykoliv v průběhu roku.

Jak pro vás vyrábíme čokoládu

Principy ochrany soukromí na Chocolatehill.cz

Náš e-shop používá pro své správné fungování cookies a podobné technologie. Některé jsou nezbytně nutné pro základní fungování. Bez nich se neobejdeme. Jiné nám slouží k vytváření anonymních statistik o chování návštěvníků nebo pro inzerci reklamních obsahů. S jejich používáním však potřebujeme Váš souhlas. Souhlasy s používáním jednotlivých typů cookies si můžete nastavit pod odkazem „Detailní nastavení“.

Detailní nastavení
POVOLIT VŠE