c
Kategorie našich výrobků
kategorie našich výrobků

V Melounovém cukru Brno

04. 05. 2019, 11:55

Přinášíme vám další článek z našeho cestovatelského projektu Chocolate hill na cestách. Realizovali jsme jej už před několika týdny. Jelikož nás ale naši zákazníci zavalili objednávkami, tak jsme vyráběli o sto šest a na řadu přišel až nyní. Ne, že by objednávek bylo méně, ale skládali jsme ho postupně ve volných chvílích smiley

Ani tentokrát jsme nemuseli jezdit daleko. Navštívili jsme vyhlášenou kavárnu v domovském městě naší čokoládové manufaktury. V Brně je opravdu dobrých kaváren nepřeberné množství a nás vždy nejvíce táhnou ty, kde dělají něco navíc. V Melounovém cukru, kde si sami dělají doslova božské dezerty, jsou to právě tyto kousky nebe, které nás o nutnosti napsat článek přesvědčily.

Měli jsme tu čest popovídat si přímo s majitelem Jiřím Filipem a usoudili jsme, že vám informace předáme opět ve formě rozhovoru. Pokud do Cukru rádi chodíte, jistě vás možnost nahlédnout pod pokličku potěší. V případě, že jste tam ještě nezavítali, tak neváhejte. Janča od té doby básní o citrusovém dortíku snad každý den wink A jelikož se snažíme v poslední době více omezovat cukry, tak má smůlu!

Ale víte, co je trochu úsměvné? Už dva měsíce vyrábíme čokolády bez cukru a tak nějak jsme si zvykli pohybovat v prostředí, kde cukr = špatně. A pak vás zveme do Cukru! K cukru jako surovině se zády samozřejmě neobracíme. V nabídce máme a budeme mít čokolády s cukrem. A navíc je budeme i nadále rozšiřovat. V poslední době však čím dál tím více vnímáme, kolik lidí je omezeno, ať už low carb zásadami, nebo zdravotně (diabetici). Tito lidé jsou smířeni s tím, že si dobrou čokoládu dát už nemohou. Naše čokolády bez cukru to dokázaly změnit. Alespoň v to věříme. A nepřeberné množství pozitivních recenzí nás v tom utvrzuje.

Ještě před začátkem rozhovoru vám můžeme prozradit, že jsme na to v Cukru mysleli. Opět jsme na konci rozhovoru udělali horkou čokoládu, ale tentokrát právě z čokolády bez cukru. A níže se můžete dočíst, jak se povedla.
 

Na Vaši kavárnu jsme dostali doporučení od Ondřeje z kavárny Hostina v Břeclavi, znáte se?

Zná se s ním blíž původní majitelka, my jsme se potkali asi dvakrát a tím, že jsme lidé z branže, tak si občas vyměníme nějaké informace a poklábosíme o našem oboru.
 

Jaké vztahy panují mezi kavárníky? Vnímáte se jako konkurence?

Myslím, že je to spíše taková zdravá konkurence. Každá kavárna, i v blízkém okolí, je jiná a musí být jiná, aby něčím zaujala. Tím pádem si myslím, že se nejedná o přímou konkurenci. Navíc jsme rádi, že další kavárny existují, protože nás to všechny nutí posouvat se dál. Určitě to ale není tak, že bychom si vjížděli do vlasů a nekomunikovali spolu. Mně to přijde dětinské.
 

Co je podle Vás esencí dobře fungující kavárny?

Kombinace více faktorů. Určitě přístup, originalita a nápad. To je asi nejdůležitější. Spousta hostů hledá originalitu a něco co je netradiční, zvláštní a neuvidí to v kdejaké kavárně.  U nás je to určitě originalita a spousta prvků v rámci home made. Veškeré dortíky a sladkosti si totiž vyrábíme sami a snažíme se na nich poladit každý detail a neustále je zlepšovat. Snažíme se také, aby se zde hosté cítili dobře a potrpíme si na výběrovou kávu.
 

Kdo u vás vyrábí tyto úžasné dezerty?

Pečou nám je dvě slečny, Míša a Krista. Míša má na starosti pouze pečení a Krista, která jí pomáhá, zde pracuje i za barem.

Jak jste se stal provozovatelem kavárny?

Cukr tu je od roku 2013 a já jsem jej koupil v dubnu 2018. Měl jsem to štěstí, že si původní majitelka vybrala zrovna mě. Ale celé to byla vlastně obrovská „haluz“. S jedním mým kamarádem jsme se před Vánoci bavili o tom, že bych si chtěl domů pořídit kávovar. A při té diskusi mi říká: „Nebuď slaboch, kup si kavárnu! V Melounovém cukru se prodává.“ Já jsem byl překvapen, protože jsem byl stálým hostem téměř od začátku. Mým nejoblíbenějším nápojem zde překvapivě nebyla káva, ale čajová specialita Čajové nebe a taky jsem si vždy dal něco z vitrínky. No a tak jsem se na popud kamaráda stal majitelem kavárny.
 

Existuje něco, co Vám v rámci podnikání v noci nedá spát?

Pro mě to jsou spíše provozní věci, protože původně nejsem z branže, takže se to musím vše za běhu učit.  A také držet krok, abychom byli ve všem vždy napřed a zlepšovali se. Jinak co se týká třeba personálu, tak musím říct, že zde aktuálně mám výborný tým skvělých lidí. Ke gastronomii samozřejmě fluktuace patří, protože je to fyzicky velmi náročná práce a je potřeba s tím nějak pracovat.
 

A jaké tedy je Vaše původní zaměření?

Mám vystudovanou historii a mezinárodní vztahy. Poté jsem se pohyboval ve státní i soukromé sféře, především v marketingu. No a teď se věnuji pouze kavárně a musím říct, že mě to neuvěřitelně baví a naplňuje. Každá práce je samozřejmě náročná, pokud ji člověk chce dělat dobře, tak ji vždy dělá s plným nasazením.
 

Snažíte se nějak hlouběji proniknout do světa kávy, zkoušíte třeba latte art?

Ano, určitě se zaměřuji na pozici baristy, na kterou se chci dostat, a moc mě to baví a láká. Takže zkouším i latte art.
 

Kde vidíte své podnikání třeba za 10 let?

Já bych si přál, aby Cukr zůstal lokální a jedinečný. Aby byl stále Cukrem na Římském náměstí. Určitě si myslím, že to bude kavárna, která půjde s dobou a bude vždy sledovat aktuální trendy. A doufám, že se nám bude dařit tuto vizi udržet.
 

Co Vás na tom nejvíc baví? A co vás nejvíc otravuje?

No možná, kupodivu, je to práce s lidmi. Baví mě kontakt s hosty a ten lidský pohyb a ruch. Baví mě možnost nabídnout jim ten požitek a zážitek. Já si při slově kavárna vybavím možnost sednout si, dát si kávu, něco dobrého k ní a tu chvíli si vychutnat. Sednout si a nic neřešit, jen nasát tu atmosféru a užít si to.

No a nejvíc mě otravuje papírování. Administrativa je pro mě opravdu náročná.
 

Kolik si myslíte, že je v Brně dobrých kaváren?

Já to nechci moc soudit, která kavárna je dobrá. Jsou tu určitě kavárny, které jsou lepší než jiné, ale obecně je brněnské kavárenské prostředí úžasné. Jen tady ve středu Brna je spousta kaváren, které jsou nesmírně zajímavé a mají svého ducha. To je podle mě to nejdůležitější – když místo má duši.
 

Jakou zde podáváte kávu a jaká je vaše nejoblíbenější?

Snažíme se kávu pravidelně střídat po zhruba 2 až 3 týdnech. Od českých i zahraničních pražíren. Je to takové dost různorodé a naším cílem je, aby měli hosté možnost objevovat nové chutě. Je to samozřejmě do jisté míry trochu riziko, protože ta káva nemusí každému chutnat. Nejsou to často úplně takové ty univerzální chutě, na které jsou lidé zvyklí. Měli jsme tu nedávno Keňu, nebo Etiopii, a na některé lidi může být kyselejší. Já osobně mám také raději spíše jihoamerické kávy a je pro mě zajímavá taková ta zemitější a čokoládovější chuť. Ale nedávno jsem si naprosto užil jednu Etiopii, která byla kyselejší, ale byla tak skvěle připravená, že byla opravdu výborná. A to že má každý své chutě, je právě to zajímavé.
 

Co vy a čokoláda?

Já můžu čokoládu naprosto ve všech formách!
 

Máme tady tabulku naší novinky, která Vás jistě zaujme. Jedná se o čokoládu bez cukru. Byl byste ochoten připravit z ní horkou čokoládu?

To, že bychom byli odmítnuti, jsme nečekali... A naštěstí jsme se nespletli. Během chvilky se čokoláda už lámala na baru a první horká čokoláda bez cukru z naší čokolády byla na světě. Všichni jsme ji ochutnali a musíme říct, že byla opravdu velmi dobrá. Samozřejmě se nabízelo srovnat ji s klasickou horkou čokoládou, kdy ta bez cukru není tolik sladká. Ale pro člověka, který cukr nechce, nebo nemůže, je to skvělá alternativa. Jedinou vadou na kráse je skutečnost, že vzhledem k tomu, že je zimní sezona za námi, tak nebude zařazena do prodeje, jelikož horké čokolády přes léto moc nejdou. Takže si budete muset počkat, nebo si ji připravit z naší čokolády na vlastní pěst smiley

V našich rozhovorech se vždy budeme chtít ptát, takže tomu tak bude i u Vás. Jaká další místa byste nám doporučil k navštívení?

V Brně určitě Monogram, což je espresso bar, jehož majitel je několikanásobný barista roku. Dále určitě Industru, Punkt, Cafe Mitte a Kafe a kobliha.

Z těchto podniků si jistě alespoň jeden pro návštěvu vybereme. Avšak nyní se chystáme vytvořit článek, se kterým opět na chvíli opustíme kavárenské prostředí. Takže opět budeme ve volných chvílích pomalu skládat a věříme, že vám brzo opět přineseme zajímavé čtení.


Kde kavárnu V Melounovém cukru v Brně najdete?

 

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Principy ochrany soukromí na Chocolatehill.cz

Náš e-shop používá pro své správné fungování cookies a podobné technologie. Některé jsou nezbytně nutné pro základní fungování. Bez nich se neobejdeme. Jiné nám slouží k vytváření anonymních statistik o chování návštěvníků nebo pro inzerci reklamních obsahů. S jejich používáním však potřebujeme Váš souhlas. Souhlasy s používáním jednotlivých typů cookies si můžete nastavit pod odkazem „Detailní nastavení“.

Detailní nastavení
POVOLIT VŠE