Že je mléčná čokoláda přeslazená cukrovinka? Nemusí! Naše je vyrobena z výběrových kakaových bobů z Peru, pořádné porce kakaového másla a mléka. Obsahem cukrů se vyrovná 65% hořké čokoládě. Jedná se o vysokoprocentní mléčnou čokoládu, kterou si můžete dopřát bez výčitek svědomí.
Mléčná čokoláda, ve které není cukr na první místě
Víte, že je to docela vzácnost? Stačí si zajít do jakéhokoliv obchodu nebo trošku zabrouzdat po internetu. Záhy zjistíte, že naprostá většina mléčných čokolád obsahuje ve složení na prvním místě cukr. To znamená, že je ho tam ze všech složek nejvíce. Typicky ho tam bývá více jak polovina z celkové hmotnosti. A to je prostě moc. Z pohledu výrobce to má svou logiku. Cukr je nejlevnější složka.
Naši vysokoprocentní BIO mléčnou čokoládu jsme vyrobili tzv. metodou bean to bar. To znamená, že jsme ji udělali přímo z kakaových bobů. Samozřejmost? Bohužel ne. Téměř všechny čokoládovny pouze nakupují hotovou čokoládu od velkozpracovatelů. Rozpustí ji a udělají z ní tabulku. Pro masově produkované čokolády se v naprosté většině případů používají levné kakaové boby podprůměrné kvality z africké produkce. Zejména z Pobřeží Slonoviny a Ghany. My jsme tuto čokoládu vyrobili z výběrových BIO kakaových bobů z Peru, které jsou kombinací dvou hodnotných odrůd Criollo a Trinitario.
Kakaové boby jsme doplnili i o pořádnou porci kvalitního BIO kakaového másla, které čokoládu krásně zjemňuje. Tyto složky v čokoládě dominují a je jich tam 52 %. O další zjemnění se stará BIO sušené plnotučné mléko.
Co od této čokolády očekávat? Intenzivní kakaovost s nečekanou ovocností. Díky relativně nízkému obsahu cukru není ani trochu přeslazená.
Není to jen o kakaových bobech
Od masových výrobců se nelišíme pouze výběrem kakaových bobů. My jim hlavně "neubližujeme". Každou naši čokoládu se snažíme dělat v co nejzdravější podobě. A tomu i podřizujeme náš výrobní proces.
U nás se nealkalizuje
Výrobci masově produkovaných čokolád se tím nikde nechlubí. Na obal to nedávají, protože bohužel nemusí. Pro nekvalitní kakaové boby, které jsou příliš kyselé a hořké, vyhledávají pomoc v chemických laboratořích. Kakaové boby tzv. alkalizují. Je to proces, který umí potlačit nechtěné chuťové vlastnosti bobů, ale zároveň odstraňuje až 90 % antioxidantů, které přirozeně obsahují. A to jsou látky, které by měly být hlavním motivem konzumace čokolády. My samozřejmě nealkalizujeme. Naše kakaové boby to díky své kvalitě nepotřebují. Pokud byste se chtěli o tomto tématu dozvědět více, doporučujeme příst si náš článek o alkalizaci.
S pražením to nepřeháníme
Naše kakaové boby jsou praženy tak, aby teplota nepřesahovala 115 °C. Má to svůj význam. Při těchto teplotách nevzniká škodlivý akrylamid a daří se nám v bobech uchovat celou řadu dalších prospěšných látek. Producenti, kteří využívají nekvalitní boby, je nezřídka přepražují při výrazně vyšších teplotách. Pomocí vyšších stupňů karamelizace, stejně jako při alkalizaci, potlačují některé nežádoucí chuťové vlastnosti. Bohužel na úkor vašeho zdraví a hodnoty čokolády jako takové. Na toto téma jsme také sepsali článek, ve kterém se věnujeme pražení kakaových bobů.
Jen základní suroviny
V našich čokoládách chemii nepotkáte. Nevyužíváme ani lecitiny. Čokolády nešidíme. Neodebíráme z nich vzácné kakaové máslo. Nenahrazujeme ho jinými rostlinnými tuky jako je palmový tuk. My ho naopak ještě přidáváme. Nezvyšujeme obsah kakaových složek přisypáváním levného odtučněného kakaového prášku. Spoléháme se na poctivé dávky základních a hodnotných surovin. Čím méně položek ve složení, tím lépe. Oni totiž výrobci umí šikovně šidit. A samozřejmě pro vás máme článek i o tom. Jak poznat kvalitní čokoládu a nenaletět?
Mléčná čokoláda ve formě tyčinek – vy i vaše peněženka si ji zamilujete
Možná si ptáte, proč kvalitní čokoládu prodáváme v tyčinkách? My ji samozřejmě máme i jako tabulku. Nechceme ji házet klacky pod nohy... Ona se určitě hodí jako dárek, když nemáte čokoládu pro sebe. Vizuálně je to atraktivnější podoba a v naší nabídce bude mít vždy své nezastupitelné místo. Jsme si však vědomi, že čokoláda z výběrových kakaových bobů je drahá. Můžou za to samozřejmě i suroviny, jejichž pořizovací hodnota je v násobcích méně kvalitních alternativ. Tyčinky jsme začali dělat, abychom vám čokoládu mohli prodat levněji. V čem je ten trik? V první řadě nechceme dělat levnější produkty za pomocí jakýchkoliv ústupků ve kvalitě surovin. Proto jsme se rozhodli ušetřit při výrobním procesu. Jiná cesta není.Výroba tabulek je spojena s obrovskou porcí drahé lidské práce. Musíte vzít do ruky formičku, odvážit do ní čokoládu, vyklepat z ní vzduchové bublinky, umístit ji na chladící pás, tabulku vyklepnout, zabalit, formičku umýt a usušit. Strašně moc práce a zbytečných kroků!
Proto jsme vlastnoručně sestrojili speciální stroj na tyčinky. Vyrábí je téměř bez obsluhy. A veškeré tyto úspory přenášíme do finální ceny. Čokoláda je stejná jako v tabulce. Má stejné vlastnosti. Jen se liší tvarem.
A jak naše tyčinky vznikají?
Čokoládu jsme pro vás vyrobili v BIO kvalitě (více o naší BIO výrobě). CZ-BIO-001 Zemědělská produkce mimo EU
SLOŽENÍ:
kakaové boby z Peru*, třtinový cukr*, sušené plnotučné mléko*, kakaové máslo*. Obsah kakaové sušiny nejméně: 52 %.
* = BIO produkt
KAKAOVÉ BOBY:
země původu Peru, odrůda Criollo, Trinitario
HMOTNOST:
Výběr z variant: 100 g / 250 g / 500 g
INFORMACE PRO ALERGIKY: Může obsahovat stopy ořechů.
SKLADOVÁNÍ:
Skladujte v suchu, chraňte před teplem a přímým slunečním světlem.
Náš e-shop používá pro své správné fungování cookies a podobné technologie. Některé jsou nezbytně nutné pro základní fungování. Bez nich se neobejdeme. Jiné nám slouží k vytváření anonymních statistik o chování návštěvníků nebo pro inzerci reklamních obsahů. S jejich používáním však potřebujeme Váš souhlas. Souhlasy s používáním jednotlivých typů cookies si můžete nastavit pod odkazem „Detailní nastavení“.